A denuncia da gandería industrial protagoniza o comezo de Sepor Lorca, a feira da industria cárnica

Coincidindo co inicio de Sepor Lorca (Murcia), a feira gandeira, industrial e agroalimentaria de relevancia estatal e internacional, Ecoloxistas en Acción e plataformas veciñais contra a gandería industrial han protagonizado unha acción de denuncia ás portas do recinto feiral.
Publicado por o día 05/11/2019 na sección de Ecologistas en Acción,Medio Ambiente,Social

A denuncia da gandería industrial protagoniza o comezo de Sepor Lorca, a feira da industria cárnica

Segundo o censo gandeiro de 2018, Murcia é unha das provincias con maior concentración de gando porcino industrial con case dous millóns de porcos, á vez que Barcelona, e só superada por Lleida, Huesca e Zaragoza. O municipio de Lorca concentra un destes dous millóns e, como o resto de zonas cunha alta concentración desta industria, ten os seus acuíferos contaminados por nitratos, segundo indica a Resolución do 27 de xuño de 2019 da Consellería de Agricultura e Auga.
 
Neste contexto celébrase cada ano a Feira Sepor Lorca, con gran tradición na localidade. Este ano, Ecoloxistas en Acción xunto con plataformas veciñais de Murcia, Almería e Granada afectadas pola gandería industrial, quixeron visibilizar as consecuencias deste modelo produtivo.
 
Para iso, as organizacións desenvolveron unha performance denominada ‘A gandería industrial na rúa: impactos e alternativas’. A partir de cinco escenas teatralizadas representáronse a explotación laboral, os problemas de benestar animal, a contaminación de augas, os riscos para a saúde pública e o cambio climático como impactos da agroindustria. Así mesmo mostrouse a gandería extensiva como alternativa para fixar poboación no medio rural e facer un uso sustentable dos recursos naturais.
 
Ecoloxistas en Acción e as plataformas veciñais han lembrado que a nivel de consumo alimentario, unha dieta que abusa dos produtos de orixe animal conleva un maior risco de sufrir enfermidades cardiovasculares, diabetes, obesidade e cancro colorrectal, segundo distintos estudos médicos. A estes riscos hai que sumar a resistencia aos antibióticos propiciada, en gran parte, pola sobremedicación na gandería e que fai que estes sexan cada vez menos eficaces.
 
Tendo en cuenta todos estes impactos, faise necesario un cambio profundo no modelo produtivo gandeiro para reverter a situación tanto a nivel local coa contaminación de acuíferos, como global co quecemento do planeta.
 
Daniel González, portavoz de Ecoloxistas en Acción, explicouno cun exemplo: “O recente caso do Mar Menor fíxonos presenciar unha catástrofe ambiental que viña xestando durante as últimas décadas por mor dunha mala xestión política e unhas prácticas empresariais que responden unicamente a criterios productivistas”.
 
Coa acción realizada hoxe en Lorca, Ecoloxistas en Acción quere contribuír ao debate sobre o modelo agroalimentario. Na súa proposta está a construción dun modelo de produción e consumo que teña como base as necesidades das poboacións e non os beneficios das empresas, que respecte os ecosistemas e ofreza alimentos saudables para as persoas.

Comentar noticia

Your email address will not be published.