A Garda Civil detén a 79 persoas que comercializaban atunes pescados ilegalmente e con irregularidades sanitarias

Interviñéronse máis de 80.000 quilos de atún vermello de procedencia ilícita, cuxos beneficios brutos poderían superar os 12 millóns de euros anuais
Publicado por o día 17/10/2018 na sección de Sucesos

A Garda Civil detén a 79 persoas que comercializaban  atunes pescados ilegalmente e con irregularidades sanitarias

A Garda Civil, no marco da operación TARANTELO coordinada por Europol, desmantelou unha rede que comercializaba en España atunes que foran pescados de forma ilegal noutros países e que, ademais, en ocasións contaban con irregularidades sanitarias.

Detívose a 79 persoas e realizáronse 49 rexistros e inspeccións nas que se interviñeron máis de 80.000 quilos de atún vermello de procedencia ilícita, preto de medio millón de euros en efectivo, xoias, reloxos e outros obxectos de gran valor, 7 vehículos de alta gama, taxados en máis de 600.000 euros, ademais de gran cantidade de documentación que demostraría o “branqueo” na comercialización de atunes pescados ilegalmente e as súas ganancias ilícitas.

A operación iniciouse tras obter varias informacións sobre posibles irregularidades na pesca do atún vermello no Mediterráneo.

A medida que se ía avanzando na investigación comprobouse que as primeiras empresas investigadas aproveitábanse da parte legal da súa actividade empresarial para introducir unha gran cantidade de animais pescados ilegalmente.

Así, con facturas e outros documentos que se correspondían coa compra legal de atunes, procedentes en moitos casos de granxas debidamente autorizadas, amparaban outros especimenes pescados ilegalmente.

O seguimento das conexións entre empresas e o estudo do movemento da mercadoría permitiu establecer as diferentes actividades nas que eran partícipes, documentando as entregas de diñeiro negro e recompilando documentación que fora presentada con idéntico contido en diferentes puntos de venda.

Ámbito internacional

Aínda que a actividade comercializadora das empresas investigadas centrábase en España, a maior parte dos exemplares procedían doutros países, salvo unha porcentaxe moi baixa de capturas españolas non declaradas.

En concreto, unha das vías tiña orixe en Malta desde onde se enviaban algunhas pezas de orixe legal por vía aérea e de forma paralela, introducían por estrada desde este país o maior volume de animais utilizando a documentación legal do primeiro envío para amparar este comercio ilícito.

Outra vía de entrada iniciábase en Italia utilizando procedementos similares salvo que, neste caso, ao proceder toda a produción de capturas ilegais, chegaba a España por estrada sen ningún tipo de documentación e control de trazabilidad.

Unha vez en España, unificábanse as liñas de distribución cara a empresas menores do sector, diferenciando as pezas legais das ilegais en función do documento que as amparase, o que comportaba prezos diferenciados.

O tránsito da pesca ilegal de Italia e Malta facíase a través de portos franceses.

Actividade moi rendible

Os cálculos realizados polos investigadores cifran, como mínimo, nun volume anual de máis de 1.250.000 quilos de atún procedente de Malta (legal), mentres que o que se comercializaba en negro superaría o dobre desa cantidade: máis de 2.500.000 quilos.

Tendo en conta que por cada quilo obtiñan un beneficio mínimo de 5 euros, os datos sinalan que obterían ilegalmente un total de 12.500.000 de euros ao ano.

Seguridade alimentaria

No transcurso da investigación púidose comprobar que o peixe sufrira diferentes irregularidades hixiénico-sanitarias durante a súa conservación unha vez que foran pescados:

  • En ocasións sacrificábanse os animais no mar e mantíñanse baixa a auga ata que podían traelos a terra sen riscos. Isto xeraba que o proceso normal de perda de calidades acelerásese ao permanecer en auga.
  • Os exemplares transportábanse sen respectar as normas de conservación rompéndose a cadea de frío nalgúns puntos. Leste menoscabo das condicións hixiénico-sanitarias podería afectar á calidade do produto para consumir polos cidadáns polo que, ao contar con algunhas evidencias previas sobre posibles intoxicacións, procedeuse a tomar mostras de todas as partidas intervidas.

Púidose comprobar que poderían producirse varios casos de intoxicación por consumo de pezas comercializadas pola rede causada pola degradación das proteínas ao manter os atunes en malas condicións de conservación. Isto pode provocar febre e alteracións gastro-intestinais, como síntomas máis leves, que pode ter graves consecuencias en consumidores de idade avanzada e en nenos.

A investigación desenvolveuse baixo instrución do Xulgado nº 3 dos de Picassent e coa Fiscalía de Medio Ambiente de Valencia.

A operación foi desenvolta por axentes pertencentes ao UCOMA (Unidade Central Operativa de Medio Ambiente) da Xefatura do SEPRONA da Garda Civil que contaron, no ámbito internacional, coa colaboración dos Carabinieri de Italia e da Xendarmería Nacional Francesa. Así mesmo, durante os rexistros e inspeccións traballouse en coordinación coa Inspección da Secretaria Xeral de Pesca do MAPA.