A produción de leite medrou en Galicia preto dun 6% dende 2015 e superou a media estatal do 4,8%

Jos√© Balseiros explicou que este aumento da produci√≥n reflicte a permanente reestruturaci√≥n positiva do sector produtor, a prol da s√ļa rendibilidade e viabilidade econ√≥mica futura
Publicado por o d√≠a 04/11/2019 na sección de Agricultura e Gander√≠a,Xunta de Galicia

A produción de leite medrou en Galicia preto dun 6% dende 2015 e superou a media estatal do 4,8%

A produci√≥n de leite medrou en Galicia dende 2015 nun 5,76%, superando amplamente o 4,8% rexistrado no conxunto de Espa√Īa. A diferenza foi a√≠nda maior en relaci√≥n co resto de comunidades aut√≥nomas, nas que apenas se superou o 4,2% de incremento no per√≠odo 2015-2018.

As√≠ o destacou hoxe o director xeral de Gandar√≠a, Agricultura e Industrias Agroalimentarias, Jos√© Balseiros, na s√ļa intervenci√≥n durante a xornada informativa dirixida ao sector gandeiro e agr√≠cola organizada pola Cooperativa Xallas e que tivo lugar no concello coru√Ī√©s de Santa Comba.

O director xeral explicou que este aumento da produci√≥n reflicte a permanente reestruturaci√≥n positiva do sector produtor, a prol da s√ļa rendibilidade e viabilidade econ√≥mica futura. Un proceso que indica, ademais, que as explotaci√≥ns en activo adquiren unha maior dimensi√≥n produtiva.

José Balseiros situou neste contexto o apoio da Xunta ao sector, que -dixo- se materializa en diferentes medidas e actuacións orientadas a mellorar a rendibilidade das explotacións. Entre elas, salientou o Plan estratéxico que está a impulsar a Consellería do Medio Rural xunto cos representantes sectoriais e que está previsto rematar o vindeiro ano.

Esta iniciativa servir√° para analizar polo mi√ļdo as caracter√≠sticas e a situaci√≥n do sector -algo no que xa se est√° traballando-, co fin de determinar despois unha estratexia adaptada √°s s√ļas necesidades. O labor estase desenvolvendo a trav√©s de diferentes mesas que aval√≠an cuesti√≥ns como a remuda xeracional nas explotaci√≥ns, a reorientaci√≥n da produci√≥n e a xeraci√≥n de valor na cadea ou a promoci√≥n dos produtos l√°cteos. Tam√©n se abordar√°n outros asuntos, caso do asociacionismo, a formaci√≥n, investigaci√≥n e man de obra na industria ou a sensibilizaci√≥n da sociedade sobre a importancia deste eido produtivo.

Outras iniciativas

Ademais de impulsar esta planificaci√≥n, a Direcci√≥n Xeral de Gandar√≠a, Agricultura e Industrias Agroalimentarias -segundo sinalou o seu titular- est√° a traballar noutras tarefas t√©cnicas, como son o plan de xesti√≥n das dexecci√≥ns gandeiras ou o sistema de c√°lculo de custos das explotaci√≥ns baseado en datos reais do sector. En relaci√≥n con isto √ļltimo, indicou que se trata de dar ferramentas aos gandeiros para que determinen os seus custos de produci√≥n individualizados, para co√Īecer o seu limiar de rendibilidade. Porque, tal como advertiu Balseiros, √© un traballo de cada explotaci√≥n e das organizaci√≥ns de produtores determinar ese punto, con toda a colaboraci√≥n que precisen por parte da Xunta.

Precisamente sobre a figura das organizaci√≥ns de produtores, o director xeral insistiu na necesidade de que estas entidades empreguen as ferramentas normativas que te√Īen √° s√ļa disposici√≥n para defender os intereses dos seus socios produtores. Referiuse en particular √°s medidas do chamado Paquete L√°cteo, que inciden en aspectos como as condici√≥ns de contrataci√≥n, para protexer e potenciar a posici√≥n negociadora dos gandeiros.

Capacidade industrial

Neste encontro de Santa Comba, José Balseiros falou tamén da aposta da Xunta por impulsar o aumento da capacidade industrial do sector en Galicia e referiuse aos diferentes proxectos en marcha. Así, citou as fusións de cooperativas (Clun ou Aira, entre outras), os investimentos en I+D+i de empresas como Goodleit ou Dairylac ou na ampliación e mellora de proxectos existentes (Entrepinares, Leche Celta, etc.).

O director xeral salientou ademais que outro dos piares sobre os que se debe cimentar o desenvolvemento do l√°cteo pasa por cami√Īar cara un sistema de produci√≥n menos intensivo, cun modelo m√°is sustentable e baseado na produci√≥n forraxeira. Nesta li√Īa, dixo, vai precisamente a futura Lei de recuperaci√≥n e posta en valor de terras agrarias na que est√° a traballar a Xunta, da man do Grupo Parlamentario Popular.

Por √ļltimo, o director xeral fixo referencia √°s diferentes li√Īas de axudas que os produtores l√°cteos te√Īen ao seu dispor, entre as que destacou as de plans de mellora e incorporaci√≥n de mozos, as√≠ como as achegas para as industrias, as de fomento do uso de maquinaria en r√©xime asociativo e, por suposto, as da PAC.

Comentar noticia

Your email address will not be published.