Advirten: as anchoas en conserva poden chamarse do Cantábrico aínda que non procedan deste mar

A Organización de Consumidores advirte que as anchoas en conserva que se comercializan baixo a denominación “do Cantábrico” poden ser capturadas noutros mares ou océanos
Por o 24/02/2019 | Sección: Alimentación,OCU,Social
Advirten: as anchoas en conserva poden chamarse do Cantábrico aínda que non procedan deste mar

A Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) advirte que, a pesar de que as anchoas do Cantábrico son moi valoradas e recoñecidas, esta conserva non conta cunha indicación xeográfica protexida, polo que é posible atopar latas de filetes de anchoa cuxa materia prima denomínase “do Cantábrico”, pero que poden ser capturadas noutros mares ou océanos diferente a leste.

Segundo indica OCU, para que unha conserva de filetes de anchoa sexa comercializada baixo a denominación “do Cantábrico”, o único requisito obrigatorio é que esta corresponda á especie Engraulis encrasicolus, aínda que fose capturada nas costas de Marrocos ou elaboradas nunha fábrica de Madrid.

OCU advirte, ademais, que actualmente nin sequera é obrigatorio especificar o nome da especie concreta da anchoa na etiquetaxe, polo que os consumidores teñen difícil comprobar que produto están a comprar, mesmo corren o risco de pagar un prezo moi alto por unha anchoa que en realidade é de calidade inferior.
Aínda así, tras analizar 15 latas de anchoas “do Cantábrico” de diferentes marcas, OCU comprobou que todas elas (incluso as que non especificaban a especie na etiquetaxe), eran da especie Engraulis encrasicolus, polo que todas elas cumpren coa normativa vixente.
Para salvar esta situación, tanto Cantabria como País Vasco crearon selos de calidade máis esixentes, tanto coas zonas de pesca como o lugar de elaboración da conserva.
No caso da anchoa do Cantábrico do País Vasco, para levar este selo non só esíxese que a anchoa sexa Engraulis encrasicolus, senón que ten que ser capturada na zona habitual de pesca da frota artesanal vasca de baixura (zona FAO 27, concretamente a rexión VIIIc) e as conservas elaboradas 100 % no País Vasco.
Pola súa banda, o selo de Calidade Controlada de Cantabria (voluntario) tamén esixe que sexa Engraulis encrasicolus e que todo o proceso de escaldado, corte, escurrido, fileteado, aceitado e peche do envase sexa realizado nunha conserveira situada en Cantabria. Neste caso, a zona de captura é máis ampla, abarcando o Atlántico Nordés ( FAO 27), o Mar Mediterráneo ( FAO 37) e o Atlántico Centro-Este ( FAO 34).
OCU cre que actualmente, o consumidor atópase ante unha situación de descoñecemento e confusión ante este produto e que, do mesmo xeito que ocorre coas anchoas frescas, nas que é obrigatorio especificar de onde proceden, as conservas deste peixe tamén deberían estar obrigadas a indicar a súa orixe.
Esta petición enmárcase na campaña #EatOriginal, a través da que OCU, xunto con outras organizacións europeas, esixe á Comisión Europea que se informe claramente do lugar de orixe dos alimentos e que esta apareza na etiquetaxe, independentemente de que sexan frescos ou procesados. Pola contra, OCU considera que o cliente non está 100 % informado do que está a comprar e, por tanto, a súa decisión está a ser manipulada.

Ademais, esta aclaración enmárcase na iniciativa #Nocuela, unha proposta coa que OCU quere desmentir e aclarar calquera tipo de información ou rumor falso en materia de consumo. Os usuarios poden colaborar facendo chegar á Organización calquera información dubidosa para que sexa investigada a través do hashtag #nocuela ou do correo electrónico nocuela@ocu.org

Comentar noticia

Your email address will not be published.