Advirten dos perigos de coller cogomelos que non se coñecen

A Organización de Consumidores recomenda absterse de saír ao campo para colleitar cogomelos para o consumo se non se coñecen moi ben e non tomalas nin collelas en caso de dúbida
Por o 04/11/2018 | Sección: OCU,Social
Advirten dos perigos de coller cogomelos que non se coñecen

Comeza a tempada de cogomelos. Por iso, a Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) recomenda que, se non se coñecen moi ben, o mellor é absterse de saír ao campo a por elas, pois hai exemplares venenosos moi similares a outros comestibles.

A única forma de saber se un cogomelo é tóxica ou non é coñecela moi ben, identificar o seu nome e apelido; ou o que é o mesmo, a especie concreta á que pertence, para poder saber se se pode comer ou non. OCU recomenda que, ante a mínima dúbida, é mellor non tomalas e nin sequera collelas.

Seis falsas crenzas

As fotos das guías de cogomelos tampouco adoitan ser unha fonte fiable de información, debido a que tanto a cor como o tamaño poden cambiar segundo a zona onde crezan. Por iso, OCU recomenda que se colleiten só en zonas ben coñecidas, non en lugares onde non se poidan recoñecer adecuadamente as especies da zona e como crecen alí.

Ademais, a Organización advirte de que se debe recelar das ‘crenzas populares’ e dos consellos “de andar por casa”, xa que circulan demasiados mitos sobre como recoñecer os cogomelos tóxicos e ningún deles é efectivo.

A Organización de Consumidores aclara algúns exemplos:

»É falso que se están mordidas por animais sexan comestibles. Os cogomelos poden ser comestibles para algúns animais e tóxicas para os humanos, e non necesariamente teñen os mesmos efectos. »Que estean mordidas ou avermadas non é indicador de seguridade.
»É falso que se se ferve o cogomelo cunha culler ou utensilio de prata e este vólvese negro o cogomelo é tóxica, e se a prata non se ennegrece é comestible. Isto non ten fundamento.
»É falso que un cogomelo sexa tóxica se ao cocer con allos ou cebolas escurece.
»É falso que un cogomelo deixe de ser tóxica se se coce ou se pon en vinagre ou salmoira, e tamén é falso que os cogomelos só son perigosas crúas ou pouco cociñadas.
»É falso que unicamente son tóxicas os cogomelos que cambian de cor ao partilas. Por exemplo, os níscalos non son tóxicos e cambian de cor ao partilos, mentres que a Amanita falloides non cambia de cor e é tan tóxica que pode resultar mortal.
»É falso que os cogomelos que crecen na madeira son sempre comestibles. Nin todas son tóxicas nin todas poden comerse.
Non existen trucos para unha identificación certeira dos cogomelos. Por iso, antes de collelas ou consumilas, a Organización de Consumidores recomenda:
 
»Non consultar unha guía, senón varias.
»Coller só os cogomelos que se coñezan á perfección.
»Ante a mínima dúbida, nin sequera collelas
»Non tomar nunca cogomelos que se ofrezan sen a garantía de que son comestibles. Antes débese consultar cun micólogo.
OCU lembra que algunhas comunidades autónomas e concellos dispoñen de servizos de análises, ás veces gratuítos, onde se pode comprobar con total seguridade se os cogomelos son tóxicas. E tamén algunhas sociedades micolóxicas ofrecen en tempada un servizo de asesoramento e identificación.
 
 

Comentar noticia

Your email address will not be published.