Amigos da Terra anima á cidadanía a sumarse á Semana Mundial Sen Carne

Con motivo da celebración do 17 ao 23 de xuño da Semana Mundial Sen Carne, Amigos da Terra denuncia os impactos da gandería industrial no medio ambiente e a saúde.
Publicado por o día 17/06/2019 na sección de Amigos da Terra,Política

Amigos da Terra anima á cidadanía a sumarse á Semana Mundial Sen Carne

Na Semana Mundial Sen Carne, Amigos da Terra dá a coñecer a campaña #NoseuPuntoXusto #EnsuPuntoJusto: Menos Carne, Mellor Carne, coa que anima á cidadanía a reducir a inxesta de carne, apostar por unha gandería ecolóxica e extensiva e esixir ás administracións unhas políticas baseadas en principios agroecolóxicos. A través desta campaña a organización ecoloxista publica uns datos reveladores sobre os impactos da gandería industrial e a súa responsabilidade ante a crise ecolóxica actual.

Os datos demostran a grave contribución da gandería industrial a algúns dos problemas ambientais e sociais máis críticos aos que se enfrontan as nosas sociedades. Desde a crise climática até os desprazamentos forzosos de diferentes comunidades. Máis de 9.000 familias son desprazadas cada ano en Paraguai debido ao acaparamento de terras para cultivar penso para o gando. Na mesma liña, o 70% da deforestación no Amazonas débese á produción de penso, na súa maioría soia e millo transxénico. Ademais, segundo a FAO, a gandaría industrial é responsable do 14 % das emisións totais de gases de efecto invernadoiro.

En España, atopamos un claro exemplo dos impactos da gandería industrial e a súa inviabilidade social e ambiental. Para facernos unha idea, a industria cárnica produce tres veces máis carne da que consume a cidadanía. A carne que non consumimos expórtase a países como China ou diferentes países da UE; con todo a contaminación de chans e acuíferos provocada pola macro-granxas queda nos municipios españois. A modo de exemplo, 142 municipios en Cataluña non contan con auga potable, e en Aragón o 20% da poboación está exposta a auga contaminada.

Un novo modelo agroalimentario

Desde Amigos da Terra consideramos indispensable cambiar o modelo agroalimentario. Por tanto instamos tanto a gobernos como ao sector privado a apostar por unha produción e consumo de carne respectuoso co medio ambiente, unha gandería capaz de conservar os nosos ecosistemas e os nosos recursos. Temos claro que desta forma as entidades adiántanse a este cambio ineludible, e sinalamos a necesidade de consideralo unha oportunidade ante a crise ecolóxica que vivimos.

A pesar dos coñecidos impactos ambientais e na saúde humana, as Administracións Públicas seguen sen tomar nota de que os patróns de produción e consumo de carne son insustentables. Recentemente a Comisión EAT-Lancet estableceu unha dieta de “saúde planetaria” na que se avoga por unha redución substancial no consumo de proteína animal (carne, lácteos e ovos) e a súa substitución por proteína vexetal (legumes).

Amigos da Terra propón a través da súa Campaña #NoseuPuntoXusto #EnsuPuntoJusto a redución no consumo de carne e a elección por outra proveniente da gandería agroecológica. Unha gandería a pequena escala cun gran valor ambiental e social, que xera emprego no medio rural, contribúe ao bo estado dos ecosistemas e mellora a saúde.

As Administracións Públicas teñen a oportunidade de establecer patróns nutricionais máis sustentables e saudables. A compra pública ecolóxica é un motor de cambio fundamental para impulsar a produción e consumo de carne proveniente de gandería extensiva e agroecolóxica. Ademais, os comedores escolares son o lugar ideal para adquirir novos hábitos alimentarios que sexan saudables para as persoas e o planeta. Á súa vez a asociación ecoloxista esixe unha moratoria á gandería industrial.

Durante esta semana Mundial Sen Carne a cidadanía ten a oportunidade de presionar ás administracións para que vaian nesta dirección e de pór en práctica un consumo máis responsable. Amigos da Terra propón a redución no consumo de carne, ovos e lácteos, e a súa substitución por proteína vexetal e por carne de provedores locais e éticos.

Comentar noticia

Your email address will not be published.