As comidas de Nadal serán máis caras este ano que en 2017

Neste primeiro control, OCU comparou os prezos de 15 alimentos cos que estes tiñan un mes antes do Nadal do ano pasado. A conclusión é clara: en 2018, as comidas e ceas do Nadal serán máis caras que en 2017
Publicado por o día 03/12/2018 na sección de Alimentación,OCU,Social

As comidas de Nadal serán máis caras este ano que en 2017

A Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) puxo en marcha como cada ano o seu “observatorio de prezos do Nadal”, que ten como obxectivo comprobar canto soben os prezos dos produtos de alimentación típicos das datas do Nadal. Para iso, OCU vai monitorar os prezos dunha selección de 15 destes produtos en mercados municipais, supermercados e hipermercados de Madrid, Barcelona, Bilbao e Sevilla.
 
OCU vai controlar o prezo dos seguintes produtos: cordeiro lechal para asar por cuartos, redondo de tenreira, pularda, pavo, xamón ibérico de cebo ao corte, lombarda, piña, ollomol, robaliza de acuicultura, pescada ao corte, angulas, lagostinos cocidos, percebes galegos, ameixas e recoiro. Recolleranse os prezos un mes antes do Nadal, quince días antes e un terceiro control levará a cabo os días previos á Noiteboa.
 
Cos datos obtidos no primeiro control, OCU fixo a comparación cos prezos un mes antes de nadal do ano pasado. A conclusión é clara: en 2018, as #comida e ceas do Nadal serán máis caras que en 2017.
 

O peixe, a froita e a verdura, o que máis sobe

 
Os resultados do estudo de OCU demostran que este ano as comidas do Nadal sairán un pouco ou bastante máis caras, dependendo do produto que utilicemos. Todos os peixes (salvo a robaliza), os mariscos, as froitas e verduras soben de prezo respecto ao ano pasado. Pola contra, todas as carnes rexistraron descensos, salvo o pavo, que sobe.
 
As angulas (90%) e sobre todo os percebes (99%) son o que máis sobe, seguidos polas recoiro (29%). A pularda é a que máis baixa (11%) seguida da robaliza (2,7%) o único peixe que baixa de prezo. En xeral as subidas tenden a ser moito máis intensas. A maioría superaban o 10% (salvo a lombarda, a pescada e o pavo). As baixadas, pola contra, móvense na contorna do -1% ao -3%.
 
OCU puxo en marcha o seu “observatorio de prezos do Nadal” en 2015. Se se toman como referencia os prezos dese ano, todos os prezos dos alimentos do Nadal han subido, salvo as aves.
 
Tendo en conta o que sucedeu outros anos, OCU espera que estes prezos sexan inferiores aos que obterán nas vésperas das celebracións do Nadal. Por iso, aconsella aos consumidores que adianten as compras dos produtos de alimentación ou ben opten pola preparación de menús alternativos con produtos que teñan un menor prezo.