Baiona convértese desde hoxe na capital mundial do estudo das metodoloxías analíticas para as biotoxinas acuáticas

90 expertos afondarán nos avances e retos, con especial atención as toxinas emerxentes
Publicado por o d√≠a 23/10/2017 na sección de Baiona,Galicia,Universidade de Vigo

Baiona convértese desde hoxe na capital mundial do estudo das metodoloxías analíticas para as biotoxinas acuáticas

Os avances e retos actuais no desenvolvemento de metodolox√≠as anal√≠ticas, non s√≥ para as biotoxinas acu√°ticas existentes, sen√≥n tam√©n para as novas toxinas emerxentes a consecuencia de diversos factores relacionados co cambio clim√°tico, centran desde hoxe a ata o vindeiro m√©rcores a sexta edici√≥n do¬†International Symposium Marine and Freshwater Toxins Analysis. Organizado polo Departamento de Qu√≠mica Anal√≠tica e Alimentaria da Universidade de Vigo, o simposio ‚Äúc√©ntrase de maneira espec√≠fica na an√°lise de biotoxinas acu√°ticas, mari√Īas e augas doces‚ÄĚ, explica a docente e investigadora Ana Gago, que tam√©n dirixe o Laboratorio de referencia da Uni√≥n Europea para biotoxinas mari√Īas. Preto de 90 expertas e expertos internacionais en an√°lise de biotoxinas acu√°ticas, procedentes de Estados Unidos, Canad√°, Xap√≥n, Nova Zelandia, Chile, as√≠ como representantes do estados membros da Uni√≥n Europea, participan no congreso internacional que se desenvolve no hotel Talaso Atl√°ntico de Baiona.

‚ÄúAs os expertos m√°is destacados do mundo no campo da an√°lise de biotoxinas acu√°ticas re√ļnense un ano m√°is en Oia par debater os avances e retos no desenvolvemento de metodolox√≠as anal√≠ticas. Son figuras relevantes na an√°lise qu√≠mica das biotoxinas mari√Īas e de augas doces, pioneiros no desenvolvemento de metodolox√≠as oficiais, como James Lawrence e Michael Quilliam‚ÄĚ, explica Ana Gago, en relaci√≥n √°s e aos participantes e po√Īentes que toman parte no simposio no que se suceder√°n os relatorios, as√≠ como a presentaci√≥n de p√≥sters e as mesas redondas.

Seis edicións e medrando

O simposio, que conta co patrocinio de Campus do Mar e do Laboratorio de referencia da Uni√≥n Europea para biotoxinas mari√Īas, acada este ano a s√ļa sexta edici√≥n, ‚Äúcunha evoluci√≥n moi favorable, no que o n√ļmero de participantes se vai incrementando en sucesivas edici√≥ns‚ÄĚ, explica Gago, para quen a an√°lise de biotoxinas acu√°ticas enfronta retos importantes ‚Äúmarcados pola transici√≥n dos bioensaios con animais aos m√©todos qu√≠micos cuantitativos de elevada sensibilidade e capacidade de confirmaci√≥n‚ÄĚ.

Desde o Departamento de Qu√≠mica Anal√≠tica e Alimentaria da Universidade de Vigo e tam√©n desde o Laboratorio de referencia da Uni√≥n Europea para biotoxinas mari√Īas, Ana Gago traballa co seu equipo de investigadoras e investigadores dos dous centros no desenvolvemento de metodolox√≠as anal√≠ticas sensibles e selectivas para biotoxinas mari√Īas existentes ‚Äúe tam√©n de novas toxinas emerxentes na costas europeas contribu√≠ndo √° harmonizaci√≥n das mesmas a nivel europeo e mundial‚ÄĚ.

Avances na investigación de intoxicación alimentaria por ciguatera

No simposio que hoxe deu comezo en Baiona, o investigador do Departamento de Qu√≠mica Anal√≠tica e Alimentaria Pablo Estevez presenta na sesi√≥n desta tarde os avances que o grupo est√° a realizar dentro do proxecto internacional Risk characterization of ciguatera food poisoning in Europe, dotado cun mill√≥n de euros e que durante catro anos se encargar√° de determinar a incidencia real da intoxicaci√≥n por ciguatera, ocasionada polo consumo de pescado que cont√©n ciguatoxina, biotoxinas mari√Īas que estar√≠an presentes en especies de augas tropicais ou c√°lidas que se alimentan de algas ou dinoflaxelados t√≥xicos (Gambierdiscus toxicus). A Universidade de Vigo, a trav√©s do Departamento de Qu√≠mica Anal√≠tica e Alimentaria, √© unha das instituci√≥ns europeas que participan neste proxecto, liderado pola Axencia Europea de Seguridade Alimentaria, EFSA, xunto √° Agencia Espa√Īola de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrici√≥n, Aecosan e no que participan 13 instituci√≥ns cient√≠ficas de Espa√Īa, Portugal, Francia, Alema√Īa, Grecia e Chipre.

O equipo que dirixe Gago v√©n colaborando desde a aparici√≥n do problema en 2008 coas autoridades canarias de sa√ļde p√ļblica, as√≠ como coa administraci√≥n alem√° para a detecci√≥n de ciguatoxinas en mostras de pescado importado do √ćndico, mais participar nun proxecto europeo centrado na avaliaci√≥n e caracterizaci√≥n dun risco emerxente ‚Äúsup√≥n un importante reto para un grupo de investigaci√≥n, ao tratarse dun risco dun contaminante de alimentos de orixe mari√Īa e incluso marca un fito importante nun departamento como o noso no que a an√°lise de alimentos xoga un papel moi importante‚ÄĚ, sinala a investigadora.