Baiona súmase á campaña “Comer si, tirar non” para concienciar sobre o desperdicio alimentario

Por o 08/05/2018 | Sección: Baiona,Galicia
Baiona súmase á campaña “Comer si, tirar non” para concienciar sobre o desperdicio alimentario
Compartir en:

O  Concello de Baiona súmase á campaña “Comer si, tirar  non”, promovida por Sogama e a Consellería de Medio Ambiente e Ordenación  do Territorio para contribuír a reducir a cantidade de comida que diariamente acaba arroxada ao cubo do lixo nos fogares.

Con tal fin, o Museo da Navegación acollerá o próximo 10 de maio, ás 19:00 horas, unha charla informativa e formativa, orientada aos veciños e as veciñas da localidade, que impartirán técnicos ao servizo da empresa pública para dar a coñecer as dimensións dun problema, o desperdicio alimentario, con nocivas consecuencias ambientais, económicas, sociais e mesmo morais, tendo en conta que inxentes cantidades de comida acaban convertidas en residuos mentres millóns de persoas morren de fame cada día no mundo.

Desta forma, os monitores realizarán unha análise preliminar deste fenómeno a través do cal darán a coñecer datos de gran interese. Por exemplo, que un terzo dos alimentos que se producen no mundo acaban desperdiciados, cantidade coa que se podería nutrir a 2.000 millóns de persoas, ou que, se o desperdicio alimentario fose un país, posicionaríase como o terceiro maior emisor de  GEI (Gases de Efecto Invernadoiro), tras Estados Unidos e China.

Neste contexto, prestarase especial atención ao fogar, xa que contribúe ao desperdicio alimentario cun 42%, sendo os comestibles máis refugados as froitas, as verduras e o pan fresco, coa particularidade de que o 80% da comida desperdiciada tírase ao lixo tal cal se comprou.

Tras profundar nesta situación de partida, os educadores ofrecerán aos asistentes unha serie de recomendacións para minimizar a cantidade de alimentos desperdiciados.

Neste sentido, poñerán o acento no consumo responsable, resultando prioritario planificar un menú semanal e elaborar unha lista da compra adecuada ao mesmo. Comprobar o estado da despensa e a neveira tórnase indispensable para reordenar produtos e colocar en primeira liña os que estean en risco de perderse. Importante tamén é saber diferenciar entre data de caducidade e data de consumo preferente. A primeira refírese ao momento para partir do cal un alimento pode supoñer un risco para a saúde; a segunda, ao momento para partir do cal un alimento pode perder calidades, é dicir, textura, cheiro, sabor, pero sen representar problema algún para a saúde.

O encontro concluirá cun repaso á xestión sustentable dos residuos urbanos, concretando os pasos para seguir para facer posible a redución, a reutilización e a reciclaxe. Neste sentido, liquidaranse as dúbidas que os asistentes poidan ter respecto ao contedor de destino dos diferentes residuos xerados no fogar e incidirase na importancia de avanzar xuntos e desde a unidade cara a un modelo de desenvolvemento definido pola economía circular e capaz de transformar os residuos en recursos.

Desde o  Concello de Baiona animan a asistir aos veciños e veciñas do municipio para que coñezan de primeira man todas estas cuestións tan importantes para o medio ambiente.