Desmenten: os suplementos de omega 3 non melloran a saúde cardiovascular

A Organización de Consumidores advirte que os últimos estudos demostraron que recorrer aos suplementos de omega 3 non achega beneficio algún na saúde cardiovascular.
Publicado por o día 28/05/2019 na sección de Alimentación

Desmenten: os suplementos de omega 3 non melloran a saúde cardiovascular

Os ácidos graxos omega 3 son un tipo de ácidos graxos esenciais presentes naturalmente nalgunhas sementes e en peixes graxos. Hai xa anos observouse e comprobou que poboacións con dietas moi ricas en peixe, que presentaban altos niveis en sangue de ácidos graxos omega 3, tiñan mellor saúde cardiovascular, padecían menos enfermidades coronarias e menor insuficiencia cardíaca.

Estes feitos levaron a concluír que enriquecer a dieta cunha achega suplementaria deste tipo de ácidos graxos conseguiría o mesmo efecto cardioprotector, pero OCU advirte que os últimos estudos destinados a comprobar este efecto conclúen que non é así.

En xullo de 2018 publicouse unha revisión Cochrane de 79 ensaios clínicos cuxo obxectivo foi comparar os efectos sobre a saúde cardiovascular dunha maior inxesta de ácidos graxos omega 3 respecto a unha menor inxesta ou unha inxesta normal. Os resultados da revisión Cochrane mostran que a maior inxesta de ácidos graxos de cadea longa omega 3 non ofrecen efecto cardioprotector, pois quen os tomaba sufriron os mesmos eventos de tipo cardiovascular (morte cardiovascular, morte por enfermidade coronaria, ictus, arritmias, etc.) que os que non o fixeron.

Pola súa banda, a revista New England Journal of Medicine publicou recentemente un gran ensaio clínico realizado en Estados Unidos ao longo de 5 anos e cuxo obxectivo era coñecer o efecto da inxesta de suplementos de omega 3 (en dose de 1 g/día) sobre a saúde cardiovascular e cancro da poboación xeral, é dicir, en persoas sen enfermidades cardiovasculares e sen cancro previo. No ensaio comparábanse os resultados dun grupo que tomaba os suplementos, e outro que inxería un placebo.

Os resultados do ensaio clínico mostran que a incidencia de eventos cardiovasculares e de cancro era a mesma en ambos os grupos e, por tanto, conclúese que, en poboación xeral, tomar 1 gramo de omega 3 todos os días non supón unha protección adicional fronte ao cancro nin as enfermidades cardiovasculares.

Ante a evidencia proporcionada por estes estudos científicos, OCU conclúe que aumentar a inxesta de ácidos graxos omega 3 non achega beneficio algún na saúde cardiovascular e que, por tanto, non é necesario incluír estes suplementos na dieta.

O único caso no que si hai evidencia a favor dos suplementos de omega 3 é no das mulleres embarazadas, pois se comprobou que unha maior inxesta de ácidos graxos omega 3 de cadea longa diminúe o risco de parto prematuro. Tamén no tratamento farmacolóxico de persoas con niveis elevados de triglicéridos, pois hai un medicamento específico a base de ácidos graxos omega 3 indicado para ese problema.

Con todo, a pesar de que a inxesta de suplementos de ácidos graxos omega 3 non demostrase beneficio sobre a saúde cardiovascular, OCU lembra que isto non significa que non sexan imprescindibles na dieta. De feito, estes ácidos graxos están implicados en moitas funcións e procesos do organismo e ademais o ser humano non é capaz de sintetizalos de forma adecuada e, por tanto, debe adquirilos a través da dieta.

Esta información enmárcase na iniciativa #Nocuela, unha proposta coa que OCU quere desmentir e aclarar calquera tipo de información ou rumor falso en materia de consumo. Os usuarios poden colaborar facendo chegar á Organización calquera información dubidosa para que sexa investigada a través do hashtag # nocuela ou do correo electrónico [email protected]