Día do Consumidor: o TTIP pode permitir a importación de carne tratada con substancias desinfectantes polémicas

Publicado por o día 13/03/2015 na sección de Vigo

Día do Consumidor: o TTIP pode permitir a importación de carne tratada con substancias desinfectantes polémicas

– Amigos da Terra denuncia que o TTIP pode permitir a importación de carne tratada con sustancias desinfectantes polémicas

En Amigos da Terra queremos aproveitar este Día do Consumidor/a para advertir sobre a ameaza que supón o TTIP para os consumidores europeos, como por exemplo coa venda de carne tratada con desinfectantes procedente de Estados Unidos. Os funcionarios de saúde pública e seguridade alimentaria da UE confirmaron a posibilidade de que este ano se aprobe un novo químico antimicrobiano destinado a desinfectar a carne.

Existen novas probas que mostran como a Comisión Europea non só intentou aprobar o ‘polo clorado’ e outras carnes tratadas con desinfectantes, senón que na actualidade, está a tramitar unha solicitude para que se permita a importación de polos bañados en ácido peracético, un desinfectante de uso común nas granxas industriais de EE.UU. O Polo clorado é moi habitual en EUA, onde adoitan somerxerse os polos en cloro ao final do proceso de produción, unha práctica que permite disimular calquera contaminación que sufrise, unha das razóns polas que non está autorizado na UE.

Tanto a UE coma os gobernos estatais declararon en repetidas ocasións que o modelo de seguridade alimentaria en todas as fases de a produción, “do terreo ao prato”, non está en perigo, e que as normativas no sector non se verán comprometidas polo  acordo comercial entre EUA e UE (TTIP). Non obstante, Amigos da Terra considera que a industria agroalimentaria dos Estados Unidos xa está a premer para rebaixar os estándares alimentarios europeos, e mesmo é posible que esta sexa unha das condicións que EUA pon sobre a mesa para concretar o TTIP.

“O modelo de seguridade alimentaria europeo está a verse atacado. A pesar da negación reiterada da UE e dos Estados Membros, a presión para permitir máis importacións de carne tratada con desinfectantes está a aumentar. A UE debe adoptar unha postura clara e prohibir todas as importacións deste tipo de carne, e demostrar á cidadanía que non está a ceder en prol dos intereses comerciais”, declarou Sandra Espeja, responsable da área de agricultura e alimentación de Amigos de la Tierra  en España.

Os países da UE xa bloquearon previamente a aprobación do ‘polo clorado’, baseándose no principio de precaución e na incerteza científica, xa que o seu uso podería enmascarar unha deficiencia nas normas de hixiene, xerar impactos negativos en os traballadores e traballadoras, producir efectos nocivos sobre a saúde e provocar maior contaminación.

Amigos da Terra esixe que se deteñan as negociacións do TTIP. Os perigos que formula para a alimentación da cidadanía europea e o impacto ambiental da súa produción son os indicadores máis claros para asegurar que o TTIP é un mal negocio para as persoas e o planeta.

PRENSA AMIGOS DA TERRA