Feij贸o exp贸n a importancia de seguir traballando conxuntamente co sector pesqueiro para abordar os novos retos

Insiste na necesidade de esixir un xogo equitativo e igual para o sector da conserva e do conxelado, 鈥減orque hai pa铆ses que non cumpren a normativa que a n贸s se nos pide e que est谩n en contra da trazabilidade da conserva鈥.
Publicado por o d铆a 11/08/2017 na sección de Galicia,Xunta de Galicia

Feij贸o exp贸n a importancia de seguir traballando conxuntamente co sector pesqueiro para abordar os novos retos

O presidente do Goberno galego, Alberto N煤帽ez Feij贸o, expuxo hoxe a importancia de seguir traballando conxuntamente co sector pesqueiro para abordar os principais retos de futuro como o aumento das cotas, a flexibilidade dos descartes ou o Brexit.

Durante unha xuntanza co Consello Galego de Pesca, Feij贸o avogou por seguir traballando para achegar datos cient铆ficos 鈥揵iol贸xicos e socioecon贸micos- que permitan aumentar as cotas de pesca; para simplificar a normativa, coordinar os controis e rebaixar as taxas; para, no eido dos descartes, aumentar a flexibilidade e axeitar a obriga de desembarque ao funcionamento da flota galega; e para, no que respecta 谩 acuicultura, elaborar unha lei que naza baixo a codirecci贸n e o consenso de todo o sector.

Nesta mesma li帽a, referiuse tam茅n 谩 necesidade de aumentar as zonas de marisqueo, 鈥渆 para elo 鈥揳severou-, 茅 fundamental finalizar o saneamento das r铆as鈥; e 谩 importancia de esixir un xogo equitativo e igual para o sector da conserva e do conxelado, 鈥減orque hai pa铆ses que non cumpren a normativa que a n贸s se nos pide e que est谩n en contra da trazabilidade da conserva鈥.

鈥淪贸 con traballo se pode mellorar a cifra global de cotas, que medrou desde 2012 en arredor do 60%, con puntos de subida de m谩is do 100% en alg煤ns casos coma o da pescada de Gran Sol. S贸 con traballo se pode facer que o valor econ贸mico das vendas de peixe e marisco fresco acade en 2016 a mellor cifra dos 煤ltimos 20 anos -491 mill贸ns de euros-. E s贸 con traballo se pode facer que 2015 fose o primeiro ano da serie hist贸rica iniciada coa profesionalizaci贸n da actividade en 2000 no que sube o n煤mero de permex de marisqueo a p茅, e que desde 2014 se te帽a un saldo neto positivo no n煤mero de permex, estando previsto, asemade, a convocatoria de 191 novos permex para 2017鈥, dixo.

As铆 mesmo, destacou que o traballo coordinado permitiu, ademais, dar seguridade xur铆dica aos bateeiros, reiniciar o c贸mputo dos per铆odos concesionais, outorgando outros 30 anos -coa ampliaci贸n a 50 coa nova Lei-, 鈥渆 frear as pretensi贸ns doutros de facer unha emenda 谩 totalidade ao sector bateeiro鈥; incrementar as cifras de xeraci贸n laboral e aumentar a capacidade da flota en arqueo e potencia.

Ao longo da s煤a intervenci贸n, Feij贸o afirmou que todas estas cifras po帽en de manifesto o compromiso da Xunta coa reactivaci贸n do sector; un compromiso reflectido tam茅n na axenda do Goberno galego neste novo curso pol铆tico. 鈥淎 mi帽a primeira visita a Bruxelas desta lexislatura foi para tratar asuntos de pesca; visitamos a Seafood Bruxelas, para apoiar as nosas empresas. E, nas reuni贸ns cos ministros do Goberno de Espa帽a tam茅n estivo presente o sector, ao igual que nos encontros con outros pa铆ses, onde se abordaron asuntos como o Brexit鈥, recordou.

O presidente da Xunta conclu铆u subli帽ando que o traballo com煤n serviu, as铆 mesmo, para levar a Bruxelas e Madrid unha proposta de modificaci贸n da obriga de levar a bordo dos barcos de baixura o botiqu铆n; propo帽er a modificaci贸n da potencia permitida para embarcaci贸ns de percebe, co obxectivo de que se reco帽eza que a potencia 茅 para maior seguridade; e, para amosar nunha soa voz os intereses de Galicia en relaci贸n 谩 reforma da Pol铆tica Com煤n de Pesca.

Feij贸o conclu铆u agradecendo e destacando o traballo e as achegas do Consello Galego de Pesca. 鈥溍 moi importante que o sector nos dea datos e opini贸ns e, tam茅n, 茅 moi importante as achegas dos cient铆ficos e expertos, as铆 como o traballo coa Administraci贸n espa帽ola鈥, precisou.