No Día da Terra, 22 de abril, Amigos da Terra desmitifica a agricultura industrial

A agroecoloxía é a solución para alimentar á poboación hoxe e no futuro.
Por o 22/04/2017 | Sección: Medio Ambiente,Social,Vigo
No Día da Terra, 22 de abril, Amigos da Terra desmitifica a agricultura industrial
Compartir en:

Con motivo do Día da Terra, Amigos da Terra denuncia o dano ambiental e social que provoca a agricultura industrial, e desmente os mitos sobre a produción de alimentos e a loita contra a fame. Para este fin, a organización ecoloxista publica un informe no que demostra que a agroecoloxía é a solución para alimentar ás xeracións actuais e próximas.

Amigos da Terra publica un informe no que demostra que, tras catro décadas de probas científicas, a agricultura agroecolóxica é a resposta máis efectiva para combater os retos ambientais que ameazan ao abastecemento de alimentos: o cambio climático, a erosión do chan, a escaseza de auga ou a perda de biodiversidade.

As investigacións recompiladas no informe, “Cultivando futuro”, desmenten os mitos asociados á agricultura industrial e demostran que a fame non é un problema de produción de alimentos, senón dun acceso desigual á terra e outros recursos .

O primeiro mito, alude a “a necesidade de incrementar a produción de alimentos para dar para comer á poboación, unha necesidade imperante”, continúa o mito, “que só se cubrirá coa agricultura industrial”. Con todo, os estudos corroboran que xa se produce comida para alimentar a 10.000 millóns de persoas, mentres a poboación mundial é de 7.000 millóns.

O segundo mito sinala que a agroecoloxía non pode producir suficiente comida para alimentar ao mundo. Un conxunto de investigacións cada vez maior demostra que a agroecoloxía proporciona máis que suficiente comida para alimentar á crecente poboación mundial, mellora o chan, conserva a auga e protexe a biodiversidade. Os métodos de cultivo ecolóxicos crean máis resiliencia ecolóxica ao cambio climático que a agricultura industrial. Pero ademais, é a agricultura familiar a que xa alimenta ao mundo producindo un 80% dos alimentos .

A pesar destas probas, un puñado de grandes empresas insisten en repetir que é necesaria máis produción para alimentar a unha poboación mundial crecente, 10.000 millóns de persoas no ano 2050. Con todo, xa producimos suficientes alimentos para abastecer a esta cantidade de persoas. As compañías agroquímicas e os seus aliados gastan grandes sumas de diñeiro para difundir informacións falsas sobre a seguridade e a necesidade da agricultura química e intensiva.

“Non poderemos continuar producindo alimentos no futuro sen coidar os nosos chans, auga e biodiversidade. A agroecoloxía é capaz de alimentar o mundo sen esquilmar estes recursos naturais tan valiosos, por iso é urxente pór freo á agricultura industrial e promocionar unha agricultura respectuosa co medio ambiente e coa nosa saúde”, afirmou Branca Ruibal responsable de Agricultura e alimentación de Amigos da Terra.
Tras varias décadas de industrialización desenfreada da agricultura a evidencia acerca dos impactos ambientais que xera é abafadora. A agricultura industrial é responsable do 70% da deforestación en América Latina e un dos principais motores de cambio climático . Só durante o S. XX perdeuse o 75% das variedades cultivadas e actualmente o 20% das razas gandeiras está en perigo de extinción .

Amigos da Terra considera imprescindible eliminar as axudas ás prácticas agrícolas industriais destrutivas e investir en sistemas diversificados de agricultura ecolóxica. A actual reforma da Política Agraria Común é unha ocasión que os gobernos non poden desperdiciar para reorientar o modelo agrícola cara á sustentabilidade.