Novo informe: Impactos do TTIP no sector agroalimentario español

Os casos por intoxicacións alimentarias pola bacteria E.coli son un 5.300% máis frecuentes en EE.UU. que na UE.
Publicado por o día 19/10/2016 na sección de Amigos da Terra,Medio Ambiente,Vigo

Novo informe: Impactos do TTIP no sector agroalimentario español
  • As condicións de trazabilidade, seguridade alimentaria e manexo en matadoiro en EE.UU. distan moito das esixidas na UE polo que necesitan a utilización de fortes desinfectantes cárnicos, prohibidos en Europa, para evitar máis casos de intoxicacións por bacterias.
  • O informe afirma que, nun escenario de eliminación de barreiras arancelarias e non arancelarias, as importacións de EE.UU. poderían dispararse un 3.983% en carne de porcino, un 966% en carne de vacún, un 901% en leite en po e un 988% en queixos.
  • No caso de España, a análise apunta a un impacto especialmente negativo nos sectores de vacún de carne, porcino, leite, froitas, hortalizas e cereais.

Amigos da Terra lanza un informe que mostra as perdas para o sector agroalimentario español de aprobarse o Tratado de Comercio e Investimento entre EE.UU. e a UE. O informe encargado aos Servizos Técnicos da organización agraria COAG expón tamén a ameaza que representa o TTIP para a seguridade alimentaria europea. Os casos por intoxicacións alimentarias pola bacteria E.coli verotoxigenica son un 5.300% máis frecuentes en EE.UU. que na UE, segundo a análise comparativa dos datos dos Centros de control de enfermidades da UE e de EE.UU. que recolle o informe.

En concreto, o citado informe apunta a un cociente de 82,5 casos por cada 100.000 habitantes en EE.UU. fronte a testemuñal 1,5 por cada 100.000 habitantes en Europa. A intoxicación por E.coli verotoxigenica adoita darse a través do consumo de carne picada contaminada pola toxina que produce a bacteria. A bacteria alóxase no intestino dos animais e, si non se manexa de maneira apropiada, a toxina pasa á carne que despois chega ao consumidor. Os síntomas da intoxicación poden ser máis ou menos perigosos aínda que, no caso de nenos e anciáns, poden chegar a causar incluso a morte.

É un exemplo que ilustra en si mesmo os perigos dun posible acordo entre a UE e EE.UU. para o modelo agroalimentario da UE e a aposta estratéxica dos nosos agricultores e gandeiros pola calidade, a seguridade alimentaria, o benestar animal e o respecto ao medio ambiente”, subliñou Miguel Branco, Secretario Xeral de COAG.

Pola súa banda, Branca Ruibal, responsable de agricultura e alimentación de Amigos da Terra, sinalou que “o TTIP vai apontoar o modelo agrario industrial, prexudicial para o medio ambiente e a saúde das persoas. Nun contexto de cambio climático e escaseza de recursos naturais é urxente promover unha agricultura local e familiar, que protexa a auga, o chan e a biodiversidade, produza alimentos sans e manteña o medio rural vivo”.

No informe, afírmase que, nun escenario de eliminación de barreiras arancelarias e non arancelarias, as importacións de EE.UU. poderían dispararse un 33.505% en carne de ave, un 3.983% en carne de porcino, un 966% en carne de vacún, un 901% en leite en po e un 988% en queixos [1].

No caso de España, a análise apunta a un impacto especialmente negativo nos sectores de vacún de carne, porcino, leite, froitas, hortalizas e cereais:

Cereais: un acordo de libre comercio podería beneficiar as exportacións estadounidenses de trigo de calidade baixa e media e de millo, cuxo destino é a alimentación animal. O desmantelamento arancelario podería impulsar as exportacións de cereais de EE.UU. á UE un 122 %, provocando un descenso do valor agregado agrícola dos cereais na UE, que en España podería chegar a un 6,4%, un dos maiores.

Froitas e hortalizas: a principal cuestión no sector de froitas e hortalizas son os aspectos non arancelarios. Trátase de regulacións diferenciadas en ambas as zonas en temas fitosanitarios ou burocráticos. Na actualidade, a exportación europea de froitas e hortalizas a EE.UU. baséase nunha autorización por parte do APHIS (Servizo de Inspección de Sanidade Vexetal e Animal de EE.UU.) planta por planta, Estado membro por Estado membro e produtor por produtor da UE. En cambio, para as importacións estadounidenses a Europa, o sistema non require dunha autorización individual, senón que a apertura sería para todos os países da UE. Por tanto, de producirse un acordo de liberalización comercial, as producións europeas veríanse penalizadas e a entrada de produtos estadounidenses na UE sería moito máis sinxela que os envíos da UE a EE.UU. Por tanto, o argumento de que o TTIP é positivo para os intereses do sector de froitas e hortalizas non resulta veraz.

Vacún de carne: segundo as previsións, o sector de vacún de carne veríase gravemente afectado en caso de formalizarse o Tratado. A pesar de que EEUU é un destacado importador tanto de carne de vacún como de bovinos vivos, os seus principais provedores a nivel internacional deste tipo de produtos son países que tamén permiten a utilización de métodos de produción prohibidos na UE (Australia, Canadá, México e Nova Zelandia), como os promotores do crecemento ou as fariñas cárnicas, por exemplo. Isto fai que, como en EEUU, teñan custos de produción menores que os europeos e, por tanto uns estándares de calidade moi baixos.

Leite: a imposibilidade de que os produtos transformados europeos puidesen competir en prezo cos produtos chegados de EEUU daría lugar a un grave desequilibrio de mercado que se traduciría en excedentes de leite líquido que acabarían por venderse a países deficitarios da Unión, como o noso, co consecuente risco deesborralle dos prezos en orixe. Sería a puntilla para os nosos 17.000 gandeiros tras a crise que arrastran.

Segundo Amigos da Terra e COAG, este informe demostra unha vez máis a grave ameaza que supón o TTIP para a seguridade alimentaria, a agricultura e a gandaría europea. É urxente avanzar cara a unhas políticas económicas que garantan o dereito a unha alimentación sa e xusta, que beneficie aos consumidores e traballadores e protexa o medio ambiente. O TTIP suporía un retroceso sen precedentes nos dereitos dos consumidores, á vez que suporía unha competencia desleal para os nosos agricultores en base a un modelo de produción como o de EEUU que permite a inxección de anabolizantes, antibióticos e hormonas de crecemento en gando ou a utilización do cloro para desinfección de carnes (sustancias prohibidas desde hai anos na UE polos seus perniciosos efectos).

Informe completo: Sementado perdas para o sector agrario II, o impacto do TTIP na agricultura e gandaría españolas. http://tierra.org/wp-content/uploads/2016/10/SEMENTANDO-P%C3%89RDIDAS-II-O-Impacto-do-TTIP-en-a-agricultura-e-a-ganaderia-espa%C3%B1ondas.pdf

[1] Informe, Sementando perdas para o sector agrario II: Táboa páx. 40. http://tierra.org/wp-content/uploads/2016/10/SEMENTANDO-P%C3%89RDIDAS-II-O-Impacto-do-TTIP-en-a-agricultura-e-a-ganaderia-espa%C3%B1ondas.pdf