O Banco de Alimentos e Navalia poñen en marcha “SÚMATE, SECTOR NAVAL SOLIDARIO”

Oito estaleiros da provincia participarán nesta iniciativa do 20 ao 22 de maio, a primeira da ONG centrada nun sector concreto
Publicado por o día 07/05/2019 na sección de Galicia,Vigo

O Banco de Alimentos e  Navalia poñen en marcha “SÚMATE, SECTOR NAVAL SOLIDARIO”
Como pode colaborar a primeira feira do naval en España cunha ONG? Esa foi a primeira pregunta que se fixo Javier Arnau, director de Navalia, ante a chamada da Fundación Provincial do Banco de Alimentos de Vigo. “Como feira non sabiamos moi ben como podiamos axudar. O carácter profesional do evento e a súa temporalidade (é unha feira bienal e este ano non se celebra) complicábanos dar resposta a ese “como o facemos”. Pero as ganas de axudar e o coñecer ao sector, que sabemos acollerá moi ben esta iniciativa, déronnos a idea”, explicaba Arnau esta mañá na presentación da campaña “SUMAR, SECTOR NAVAL SOLIDARIO”, acompañado por Pedro Pereira e Iván Martínez, presidente e vicepresidente da Fundación Provincial do Banco de Alimentos de Vigo, respectivamente.
 
“Somos os organizadores dun evento que desde 2006 reúne a todo o sector naval nun mesmo lugar durante 3 días. Pensamos que esta capacidade de reunión era a clave para levar a cabo unha acción solidaria conxunta”, apuntou o director da feira.
 
A oitava edición de Navalia non terá lugar ata o próximo ano, así que a organización elixiu, aproximadamente, as datas de NAVALIA 2020 para levar a cabo esta recollida solidaria, que se celebrará do 20 ao 22 de maio en 8 estaleiros da provincia de Pontevedra. Trátase da primeira acción en que a Fundación Provincial do Banco de Alimentos de Vigo involucra a un sector en concreto. “Para esta primeira ocasión, e co pouco tempo que tivemos, creamos unha pequena campaña e centrámonos nos estaleiros da provincia de Pontevedra que, a priori, aglutinan a un gran número de traballadores”, explicou Javier Arnau. A esta primeira recollida do sector sumáronse:
 

· Aister

· Armón

· Astilleros Lago

· Barreras

· Cardama

· Freire

· Metalships

· Nodosa

 
“Estamos seguros de que vai ser un éxito porque o sector naval é moi solidario”, afirmou Iván Martínez. O vicepresidente do Banco de Alimentos convidou a todos os traballadores a participar nesta recollida de
 
alimentos, involucrando tamén á dirección das empresas: “confiamos tamén en que a dirección de cada estaleiro poida botar unha man como entidade. Toda a axuda é benvida”.
 
Iván Martínez explicou que actualmente “quedan moi poucos alimentos nos andeis procedentes da Gran Recollida Solidaria de 2018 e por iso todas as ideas e accións que podamos levar a cabo son boas”. Neste sentido, o Banco de Alimentos leva semanas desenvolvendo distintas Operacións Quilo nos supermercados colaboradores e organizando outras máis para seguir facendo provisión de produtos básicos. Esta próxima fin de semana estará a recoller comida nos Carrefour Market da provincia e, nunhas semanas, participará no Maio Solidario promovido por Gadis e tamén en ‘O Zampakilos Solidario’ de Vegalsa-Eroski.
 

Tres días de recollida, tres días de feira

 
A recollida levará a cabo durante 3 días (como cando se celebra Navalia). Os voluntarios da Fundación Provincial do Banco de Alimentos de Vigo deixarán os caixóns de recollida o día 16 de maio, dado que coincide un festivo e a fin de semana polo medio, e pasarán a recollelos o día 23 de maio. Desde a ONG lembran que se necesitan alimentos non perecedoiros e, sobre todo, aqueles de primeira necesidade, como leite, aceite, cacao, fariña, galletas e alimentos infantís.
 
Ao tratarse de lugares de lugares de traballo que conlevan un certo risco, todos os estaleiros facilitaron un espazo no que se moleste o menos posible.
 

Actividade Banco de Alimentos de Vigo

 
Durante 2018, o Banco de Alimentos entregou preto de 1,8 millóns de quilos de comida (1.760,629 quilos), a través dos 150 colectivos sociais cos que traballa, cubrindo o 35% das necesidades das 25.000 persoas ás que axuda.
 
A ONG, creada en 1995, apolítica e aconfesional, dedica os seus esforzos para facer cumprir un dos dereitos humanos máis fundamentais: o acceso a unha alimentación suficiente, segura e saudable de maneira gratuíta. Desde 2014, conta con delegación propia en Pontevedra.