Piden ampliar a normativa do pan a todos os produtos integrais

A Organización de Consumidores advirte que moitos destes produtos utilizan alegacións como “integral”, “de gran enteiro” ou “a base de cereais” como reclamo para que parezan máis saudables
Publicado por o día 31/08/2019 na sección de Hogar,OCU,Social

Piden ampliar a normativa do pan a todos os produtos integrais

A Organización de Consumidores e Usuarios pide que a nova normativa española de calidade do pan fágase extensiva ao resto de produtos feitos a base de cereais, como galletas, masas ou cereais de almorzo. OCU tamén solicita que a Comisión Europea defina nesa mesma liña en toda a Unión os parámetros que cada produto debe cumprir para denominarse “integral”.

Segundo OCU, moitas marcas utilizan cualificativos como “integral” ou “de gran enteiro” como bandeira de produtos nos que nin o uno nin o outro son a característica definitoria. Ademais, fano sen necesidade de incluír un mínimo de ingredientes integrais e a pesar de faltarlle ao gran unha parte importante para estar íntegro.
Ademais, para OCU, se esta porcentaxe é anecdótico ou o produto abusa do sal, o azucre ou a graxa, non debería permitirse que destacase o termo “integral”, para que as connotacións saudables que ten non enmascaren a verdadeira natureza do produto. A Organización cre que os criterios utilizados na nova norma de calidade do pan poden servir de guía para estes alimentos, de maneira que, se un produto di estar feito con gran enteiro, todo o gran debería ser enteiro. E se mestura gran enteiro e refinado, o consumidor ten que saber en que medida exacta faio.
É o caso dalgunhas galletas, snacks ou cereais, que inclúen as palabras “a base de cereais”, “integral” ou “con gran enteiro” impresas na parte frontal dos envases para dar un aire saudable ao produto, pero que obrigan ao consumidor para ler a letra pequena para descubrir o conxunto de ingredientes e a súa proporción.
Neste sentido, a Organización de Consumidores recomenda introducir o gran integral na dieta, pero só da man de alimentos que sexan saudables en conxunto. Se só son apetecibles, pero non moi aconsellables nutricionalmente, débense consumir só de maneira ocasional.

Fariña refinada + salvado non é integral

Moitos produtos integrais fanse volvendo engadir á fariña refinada o salvado ou cascarilla que se separa ao moer o cereal, en lugar de utilizar a fariña que resulta directamente de moer o gran íntegro, máis comunmente chamado “gran enteiro”. Con todo, OCU aclara que a suma de fariña refinada e salvado non equivale ao gran enteiro.
Para iso, sería necesario engadir un terceiro elemento, o xerme, que se retira da fariña refinada e dos produtos pseudointegrales, entre outras cousas, porque as súas graxas tenden a enranciarse, o que pode acurtar a vida comercial dos alimentos nos que intervén. E é precisamente neste xerme, onde se concentra en boa medida a singularidade nutritiva dos cereais.
Por iso, OCU aclara que a diferenza entre integral e non integral non é anecdótica: calcúlase que o gran enteiro ten, segundo de que cereal trátese, ata un 75% máis de nutrientes que as versións refinadas e cada unha dos seus partes achega uns beneficios particulares dos das outras.
Así, moitos estudos sosteñen que quen consome regularmente e a diario entre 50 e 80 gramos de gran enteiro, dentro dunha dieta equilibrada, teñen un risco significativamente menor (polo menos do 20%) de desenvolver enfermidades cardiovasculares, diabetes tipo 2, cancro colorrectal ou sobrepeso.

En España, segundo o informe sobre a alimentación elaborado polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación en 2017, consumimos máis ou menos uns 90 gramos de pan fresco ao día, dos que apenas 6,4 corresponden a pan integral.