Seca sen precedentes: Por que non nos contan en que se está gastando a auga?

Organismos internacionais e expertos advirten de que a única posibilidade para deter o cambio climático e a seca é a adopción dunha dieta vegetariana
Publicado por o día 07/11/2017 na sección de PACMA,Política

Seca sen precedentes: Por que non nos contan en que se está gastando a auga?

Desde PACMA traballan para instar o Goberno e a todas as Comunidades Autónomas a impulsar as medidas que se recomendan desde os organismos internacionais para frear a seca, informando os cidadáns e facéndolles conscientes da súa enorme responsabilidade como consumidores. Sen esquecer, como o resto de partidos, o terrible impacto que os macroproyectos gandeiros están a ocasionar nos nosos acuíferos. A vida do planeta, a nosa saúde e o benestar dos animais están en xogo. Máis aínda se temos en conta que:

-Os encoros en España están por baixo do 37% da súa capacidade.
-O 63% dos municipios galegos están en alerta por seca.
-En decenas de pobos de Toledo está restrinxida a auga a 200 litros por día e vivenda.
-O ano 2017 está entre o tres máis cálidos de toda a serie histórica. O anterior máis caloroso foi 2016.
-O nacemento do río Douro está seco.
-Os agricultores murcianos márchanse a outras provincias porque alí xa non hai auga.

Ante esta situación sen precedentes, preguntámonos por que ninguén nos conta o principal motivo que provoca esta seca e as altísimas temperaturas. E, sobre todo, por que ninguén nos conta que o consumo doméstico de auga apenas supón o 15% do total.

En que se gasta a auga?

No cultivo de forraxe e cereais para a alimentación de animais de granxa utilizados para a produción de carne e lácteos, e no mantemento das explotacións industriais nas que permanecen encerrados estes millóns de animais.

Segundo datos que ofrece a ONU, a 70% da auga doce do mundo dedícase á produción de carne e lácteos, e o 38% da superficie da terra destínase a isto mesmo.

En datos prácticos, isto significa que a auga que se gasta en 100 duchas equivale á que se necesita para a produción dun só quilo de carne. Dito doutra forma, deixando para comer un quilo de carne estariamos a aforrar 15.000 litros de auga, que é a que se gasta en 100 duchas.

A situación é dramática e urxente. Require dun compromiso na toma de decisións que poidan reverter este drama.

A FAO, Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura, urxe a todos os gobernos do mundo a que afronten o reto máis importante do noso tempo: asegurar unha boa nutrición para todos e deter o cambio climático.

Para iso, recomenda reducir o consumo de carne e peixe e substituílos por proteínas vexetais a través de guías alimentarias onde se informe aos cidadáns do elevado impacto ambiental da carne, e da necesidade de incluír no noso menú máis produtos de orixe vexetal.

É inadmisible que os partidos políticos no noso país e os principais medios de comunicación ignoren esta situación dramática, e en ningún caso advirtan de que o verdadeiro problema reside en elevadísimo consumo de auga necesaria para producir carne e derivados.