Terras Gauda prioriza a sustentabilidade do viñedo en dous novos proxectos I+D+i que impulsa con empresas e científicos europeos

A adega márcase como obxectivo achar alternativas sustentables e eficientes aos fitosanitarios e restaurar a biodiversidade dos chans
Publicado por o día 16/09/2019 na sección de Agricultura e Gandería,Empresas

Terras Gauda prioriza a sustentabilidade do viñedo en dous novos proxectos I+D+i que impulsa con empresas e científicos europeos

Terras Gauda continúa apostando pola investigación e o desenvolvemento para a súa diferenciación con dous novos proxectos que poñerá en marcha proximamente. A adega internacionaliza a súa estratexia de I+D+i e avanza no seu obxectivo de lograr unha maior sosteniblidad ambiental no viñedo, os chans e a vide.
 

× Proxecto europeo transversal

 
Un consorcio de empresas, centros de investigación, parques tecnolóxicos, agrupacións empresariais, institucións gobernamentais e universidades de diferentes países de Europa abordará desde unha perspectiva multidisciplinar a procura de novas alternativas sustentables e eficientes aos fitosanitarios nos viñedos, un dos principais cultivos do Mediterráneo, @teniendo en cuenta as particularidades destas zonas xeográficas.
 
Este plan, no que participan Francia, Italia, Portugal, Grecia e España, desenvolverase no marco da convocatoria europea HORIZON 2020. A formulación consiste en propoñer melloras nas técnicas do cultivo, nos procesos e na metodoloxía de protección do viñedo, xeneralizando o uso de produtos máis naturais, menos agresivos, activos exclusivamente contra os organismos que causan as pragas. Ademais, ha de ser compatible a súa viabilidade económica coa diminución do impacto ambiental derivado da súa utilización.
 
O fin é adoptar unha estratexia nova implementando medidas de xestión que teñan en conta as peculiaridades ambientais, sociais e económicas das diferentes empresas e profesionais da viticultura. A achega das universidades a través das Ciencias Económicas e Sociais será clave para lograr este obxectivo.
 
O consorcio europeo, que se está formando e será presentado a principios do 2020 para o desenvolvemento deste proxecto, pretende que os seus resultados se extrapolen a outro tipo de cultivos e países europeos con características diferenciais.

× Bidoviersidade

 
Terras Gauda, co apoio do CDTI (Centro para o Desenvolvemento Tecnolóxico Industrial), traballará neste proxecto de investigación para conseguir a restauración da biodiversidade do chan.
 
Os obxectivos son demostrar os beneficios que ten para o correcto desenvolvemento da vide recobrar o equilibrio de elementos esenciais para o chan, grazas á recuperación da súa microbiota; introducir novos manejos da vide que induzan efectos positivos nunha maior resistencia natural ás enfermidades; e comprobar os resultados no proceso de vinificación, xa que se modificará a composición nutritiva dos mostos pola recuperación do terreo.
 
O interese da cooperación internacional cunha adega do Hemisferio Sur americano radica na importancia de realizar ensaios experimentais de prácticas vitícolas co mesmo obxectivo pero en dúas zonas xeográficas con características edafolóxicas e climáticas completamente diferentes. Unhas diferenzas que tamén son evidentes nas variedades de vide e nas formas de cultivo.
 
Obter datos reais de dúas campañas vitícolas nun mesmo exercicio dunha adega do Hemisferio Norte (Terras Gauda) e doutra do Hemisferio Sur outorga un gran valor experimental, os resultados serán máis amplos e reveladores, achegando maior valor científico.
 
Coa posta en marcha de ambos os plans, Terras Gauda prosegue coa súa estratexia de alcanzar unha maior sustentabilidade ambiental do viñedo, a contorna e os procesos a través da investigación, unha nova vía que iniciou co proxecto europeo de viticultura de precisión FOODIE de tres anos de duración, cuxos resultados se presentaron en 2018.
 

× Expansión

 
A creación de viños únicos, ligados ao terruño e nos que se identifica a procedencia, foi o eixo do proceso de expansión xeográfica que levou a cabo nas zonas vitivinícolas de referencia: A Rioxa (Heraclio Alfaro), A Ribeira do Douro (Quinta Sardonia) e Bierzo (Pittacum).
 
O desembarco en Rioxa supuxo un importante salto cualitativo e de valor para o Grupo, que xa comercializa a segunda anada do crianza Heraclio Alfaro.
 
Terras Gauda, que destina un 22% da produción a exportacións, está presente en máis de 60 mercados internacionais e en 2018 rexistrou un récord de vendas.
 
A alianza estratéxica con Trinchero Family Estates, ratificada ao comezo do actual exercicio económico, marcou un fito no importante mercado estadounidense. O novo acordo cun dos distribuidores de referencia en EEUU, que representa a máis de 50 marcas internacionais recoñecidas de viños e é a 2ª adega familiar máis grande do mundo, está a repercutir de forma significativa no posicionamento dos viños do Grupo nas cadeas de distribución de todo o país, tendas especializadas e restauración.
 
Os mercados máis representativos para a adega do Rosal son Reino Unido, EEUU, Noruega e China, país no que logrou un avance de vendas grazas a un novo acordo. En 2018 introduciuse en Casaquistán e Sudáfrica e impulsou a súa distribución en República Checa, Singapura e Porto Rico.
 
Canadá, Noruega, Reino Unido e China son os mercados principais para Adegas Pittacum, que comercializa un 55% da súa produción no exterior. Un 65% é a porcentaxe de exportacións de Quinta Sardonia, con Dinamarca, EEUU e China liderando o seu posicionamento internacional.

Comentar noticia

Your email address will not be published.