Manxares do Camiño de Santiago

O Camiño de Santiago é unha experiencia para o espírito… e para o padal. Seis rutas xacobeas cruzan As Rías Baixas, cinco terrestres e unha marítima, e en todas elas é posible saborear fantásticos manxares con materia prima de gran calidade da provincia de Pontevedra. Acompañádenos nesta viaxe gastronómica cos mellores produtos do mar e a terra. Un festival para os sentidos.
Publicado por o día 30/08/2018 na sección de Turismo

Manxares do Camiño de Santiago

Camiño Portugues

O Camiño tradicional entra na provincia de Pontevedra por Tui e sae por Pontecesures. Ao longo desta ruta as peregrinas e peregrinos poden degustar os mellores mariscos, peixes e carnes. Hai, ademais, produtos típicos vinculados aos lugares de paso que paga a pena probar. É o caso do pan tradicional do Porriño, un produto artesanal con máis de 400 anos de historia, ou do codillo de Mos, apetitosa e contundente carne de porco acompañada de arroz.

O Camiño luso rodea Vigo, un dos portos pesqueiros máis importantes de Europa, onde están ao alcance da man os mellores produtos do mar. En Redondela é famoso o choco, que ten a súa propia Festa de Interese Turístico, e moi preto de alí, tamén no Camiño, Arcade (Soutomaior) ofrece ostras de fama internacional cultivadas no fondo da ría de Vigo, na enseada de San Simón.

Pontevedra conta cun rico e variado sector hostaleiro que oferta os mellores pratos con produtos Rías Baixas. Máis ao norte, Caldas de Reis é terra de roscóns especialmente saborosos, ao igual que o outro gran produto distintivo desta vila termal, o pan de manteiga.

Se nos desviamos do camiño cara ao leste, en Moraña atopamos o mellor carneiro ao espeto , unha receita ao máis puro estilo de La Pampa importada hai xa un século por un veciño da vila emigrado a Arxentina.

Tamén na contorna de Caldas atopamos outro fabuloso prato de carne, o lacón con grelos, acompañado de patacas e con filloas de sobremesa. E ao norte, antes de cruzar a fronteira provincial, en Valga cocíñase a espectacular anguía , un exquisito manxar capturado nas augas do río Ulla.

Ruta da Costa

O Camiño Portugués ten unha variante costeira, que parte da desembocadura do río Miño e conflúe coa senda tradicional en Redondela tras percorrer todo o litoral oceánico e a beira sur da ría de Vigo. Imprescindible é probar a deliciosa rosca de xema da Guarda, unha sinxela e esponxosa sobremesa tradicional. Para as e os amantes do marisco esta localidade ofrece unha espléndida lagosta , á que se lle rende homenaxe nunha festa declarada de Interese Turístico.

Todo o Camiño da Costa está salpicado de vilas mariñeiras (Baiona, Nigrán, Moaña e Cangas, estas dúas últimas na beira norte da ría de Vigo), ademais de cruzar Vigo, polo que é obrigatorio probar estes manxares que acaban de saír do mar.

Itinerarios do Salnés

Capítulo propio merece O Salnés en canto a mariscos. Por esta comarca costeira pasan dous camiños de Santiago. A Ruta do Padre Sarmiento , bautizada con ese nome na honra do monxe beneditino que regresou de Madrid para peregrinar a Santiago en 1745 e documentou o seu itinerario de 190 quilómetros na obra Viaxe a Galicia, percorre todo o territorio con punto de partida en Pontevedra. A Ruta do Mar de Arousa e o Río Ulla avanza por vía marítima con parada nos diferentes portos entre O Grove e Catoira.

Ao longo dese percorrido podemos degustar saborosos moluscos de excelencia coma a vieira de Cambados, o mexillón e o berberecho de Vilanova de Arousa e a ameixa do Carril , de fama internacional. A todos estes produtos homenaxéaselles nas súas respectivas Festas de Interese Turístico. No Grove condénsase toda a riqueza do mar na súa fabulosa Festa do Marisco, de rango turístico nacional.

Camiños do interior

Os traxectos históricos a Santiago de Compostela tamén percorren a cara interior da provincia de Pontevedra, concretamente a Vía da Prata e o Camiño de Inverno. Neste contorno tamén é posible gozar dunha marabillosa e variada gastronomía, entre a que destaca o cocido de Lalín (Festa de Interese Turístico Nacional), o salmón da Estrada e o gallo de curral de Vila de Cruces. Na parroquia de Laro cocíñanse deliciosastortillas e na Bandeira riquísimas empanadas, ambas as dúas no Concello de Silleda.

Culto ao viño

As Rías Baixas producen un dos mellores viños brancos do mundo, o albariño. Cambados é o berce deste ouro líquido ; e alí, coma noutros municipios do Salnés, atopamos excelentes adegas e caldos, do mesmo xeito que no Rosal, O Condado, Soutomaior e Ribeira do Ulla, as outras subzonas da Denominación de Orixe.

Na provincia de Pontevedra tamén son populares os “ furanchos”, tabernas nas que se despacha viño en tempada acompañado de produtos típicos.

O Camiño espera e a mesa está posta. A que esperades para probar os deliciosos pratos das Rías Baixas?