Este Nadal, consumo con sentidi√Īo

Publicado por o d√≠a 19/12/2018 na sección de Galicia,Universidade de Vigo,Vigo

Este Nadal, consumo con sentidi√Īo

Nestas datas g√°stase m√°is en todos os √°mbitos da vida diaria e, por tanto, aumenta o impacto ambiental do consumo. Neste senso, todas as persoas son responsables das s√ļas pr√°cticas e dos impactos que estas te√Īen na sociedade e no medio ambiente. Por iso, a Vicerreitor√≠a de Responsabilidade Social, Internacionalizaci√≥n e Cooperaci√≥n elaborou un¬†dec√°logo¬†de consellos que tenta sensibilizar √° comunidade universitaria sobre pautas para un Nadal sostible. O obxectivo √© concienciar sobre un consumo √©tico e responsable dos recursos escollendo un estilo de vida no que a elecci√≥n de produtos e servizos sexa a combinaci√≥n de criterios coma a calidade, o prezo, o impacto ambiental e social, e a √©tica das empresas.

O documento, que incide en lograr un Nadal que cause menos impacto ambiental, creouse de acordo co obxectivo 12 da¬†Axenda 2030¬†creada pola ONU, ¬†que define o consumo e a produci√≥n sostible como o fomento e o uso eficiente dos recursos e da enerx√≠a de tal forma que non danen o medio ambiente, consumindo s√≥ o preciso dentro dos l√≠mites biof√≠sicos do planeta e facendo m√°is e mellores cousas con menos recursos. A trav√©s destas medidas, contrib√ļese non s√≥ nun eido de desenvolvemento sostible, sen√≥n que tam√©n se consigue unha mellor calidade de vida para todos e todas.

Consellos para un Nadal sostible

Os fogares infl√ļen nos impactos ambientais a trav√©s dos seus h√°bitos e elecci√≥ns alimentarias, as√≠ coma tam√©n na xeraci√≥n e xesti√≥n dos residuos. Por iso, o dec√°logo pon o foco en que neste Nadal se elixan produtos de proximidade, que non exista improvisaci√≥n √° hora de realizar as compras e que se te√Īa moi en conta a cantidade de persoas que van a comer. No referido √° xeraci√≥n e xesti√≥n dos residuos, aposta por reducir os refugallos, reciclar e reempregar, non s√≥ no que se refire √° comida, aproveitando todas a sobras que se podan ter, sen√≥n tam√©n cando falamos de elaborar a decoraci√≥n ou facer os tradicionais agasallos. A creatividade con materiais reciclados, o comercio xusto ou as tendas solidarias son tam√©n unha forma de reducir o impacto ambiental dos h√°bitos de consumo durante estas datas.

Noutro eido, referido √° eficiencia enerx√©tica, e tendo en conta que nesta √©poca hai m√°is fr√≠o, este dec√°logo recomenda po√Īer a calefacci√≥n arredor dos 20¬ļ e que a auga quente ¬†non pase dos 60¬ļ. As√≠ mesmo, tam√©n se remarca a necesidade do uso do coche compartido ou ¬†transporte p√ļblico de cara a conseguir unha reduci√≥n nas emisi√≥ns de CO2.

Por √ļltimo, tal e como se recolle no documento elaborado pola Universidade, ¬†non est√° de m√°is pedirlle aos Reis Magos que aumente a conciencia social polo planeta e que as diferentes autoridades p√ļblicas tomen e fomenten as medidas necesarias para poder constru√≠r un futuro mellor para todas e todos nun marco de desenvolvemento social e econ√≥mico sostible.