Advirten exceso de hidratos e carne nos menús escolares

Segundo unha análise realizada por OCU, a maioría dos menús escolares revisados non respecta as cantidades recomendadas dos distintos grupos de alimentos
Publicado por o día 06/10/2019 na sección de Alimentación,Educación,OCU,Social

Advirten exceso de hidratos e carne nos menús escolares

A Organización de Consumidores realizou unha enquisa entre pais de alumnos que comen no colexio para coñecer como son os menús escolares e se estes cumpren coas cantidades recomendadas dos distintos grupos de alimentos.

Para valoralo, OCU tomou como referencia as recomendacións da estratexia NAVES (Nutrición, Actividade Física e Prevención da Obesidade) emitidas polo Sistema Nacional de Saúde, en canto a número de racións semanais de cada tipo de alimento.
Para OCU, os menús escolares son unha peza fundamental para que a dieta dos nenos sexa variada e equilibrada. A súa contribución é imprescindible para combater a epidemia da obesidade infantil que, segundo o Estudo Aladino realizado en 2015, afecta xa ao 18% dos nenos españois, á vez que outro 23% presenta sobrepeso.
En España, de acordo co estudo, no 64% dos colexios públicos a xestión do comedor é externa (fronte ao 53% dos concertados e o 38% dos privados), pero en dous de cada tres a comida elabórase diariamente no propio centro, mentres que os concertados e privados recorren máis á chamada “liña fría” ou “liña quente”.

Demasiados hidratos e carne, poucos legumes

Segundo puido comprobar OCU a través deste estudo, actualmente máis da metade dos colexios serven demasiados hidratos de carbono (arroz, pasta, patacas). Os centros privados son os únicos que presentan unhas medias acordes coas recomendacións, mentres os concertados son os que máis se exceden, especialmente coa pasta e as patacas.
Con todo, os legumes escasean en todos os casos, e o pan integral está ausente no 70% dos centros. Pola súa banda, a media de racións de verdura (2,79 á semana) axústase ao recomendado, Con todo, esta preséntase no 30% dos casos en puré e no 50% como ensaladas de guarnición. Deixando pouca marxe para pratos de verdura tradicional.
Se se teñen en conta de forma conxunta a carne e os embutidos, dúas terceiras partes dos colexios serven aos nenos un exceso de carne. Segundo OCU, os ovos, que deberían de servirse polo menos unha vez por semana, son escasos e parecen ser substituídos polos embutidos en moitos casos.
O consumo de peixe, en cambio, é adecuado na maioría dos centros, sobre todo nos públicos (72% cumpre a recomendación), aínda que predomina o branco sobre o azul, que supón unicamente un 18%.
Os pratos precociñados (croquetas, flamenquines, empanadillas…), pola súa banda, deben estar presentes nos menús de forma ocasional, como máximo dúas veces ao mes. OCU comprobou que un 59% dos colexios axústanse a estas cantidades (o 70% no caso dos privados). Tamén as frituras, que son aceptable servilas unha vez á semana, están na media neste estudo.
Por último, a pesar de que o ideal é que se ofreza froita como sobremesa aos nenos polo menos 5 veces por semana, dúas de cada tres colexios quedan por baixo desta cantidade, con 3,5 racións de media. Segundo OCU, a froita en caldo de azucre é infrecuente e as sobremesas lácteas (a miúdo iogures azucrados) tómanse dúas veces en máis da metade dos colexios, cando o recomendable é que se sirvan só unha vez.
A pesar disto, o estudo de OCU reflicte que os menús escolares han mellorado con respecto a 2006, cando a Organización de Consumidores realizou outra análise similar, xa que agora inclúese máis pescado, ovos e froita e menos fritura e sobremesas lácteas azucradas que entón.
Ademais, os pais que participaron na análise afirman que teñen unha opinión favorable da calidade e o equilibrio dos menús. O 37% opina que a variedade de alimentos que se lles serve aos seus fillos é adecuada e só o 12% deles dálles mala nota.
Si se queixan, en cambio, da masificación, o ruído e as présas para comer nos comedores escolares. Tamén reclaman o cociñado no centro, pois indican que a comida empeora coa liña fría e que se equilibren mellor os primeiros coas guarnicións. E, por último, lamentan falta de información complementaria (só un 25% dos menús propón ceas complementarias).

Un bo menú non ten por que ser máis caro

Nos menús escolares revisados por OCU (529), os prezos dos que están ben equilibrados e cumpren as recomendacións para 5 ou máis grupos de alimentos son similares aos dos menús con maiores desequilibrios. Por iso, OCU cre que o prezo non é un aspecto decisivo no equilibrio nutricional, aínda que si comprobou que o único menú que cumpre os 8 criterios é máis caro que o resto.
En xeral, o custo do comedor é moi similar nos colexios privados e os concertados, sobre 130 euros ao mes, mentres que nos públicos custa 98 euros de media, un 30% menos.

Co fin de axudar aos pais, OCU pon á súa disposición unha calculadora de menú escolar semanal, que permite comprobar se a comida do colexio axústase a unha dieta equilibrada.