Amigos da Terra publica un estudo onde se demostra que o uso de envases de plástico para garantir a conservación dos alimentos non reduce o malgasto alimentario

Novo Informe: O envasado de plástico non evita o desperdicio alimentario.
Publicado por o día 10/04/2018 na sección de Amigos da Terra,Política

Amigos da Terra publica un estudo onde se demostra que o uso de envases de plástico para garantir a conservación dos alimentos non reduce o malgasto alimentario

Amigos da Terra publica un novo informe, “Ao Desnudo, os envases de plástico non solucionan o desperdicio alimentario“. Un estudo onde se demostra que o uso de envases de plástico para garantir a conservación dos alimentos non reduce o malgasto alimentario.

O informe sinala que tanto os residuos de envases como os alimentarios aumentaron de forma alarmante na última década. Os residuos de envases plásticos e o desperdicio de alimentos son dous grandes retos que Europa ten que afrontar.

Para a nosa responsable da área de Recursos Naturais e Residuos, “estas problemáticas son mostra dun grave fracaso do sistema económico actual. Os envases plásticos lonxe de solucionar o malgasto alimentario foméntano”.
O informe correlaciona o malgasto alimentario e o envasado de plástico

En 2015, os residuos de alimentos en Europa supuxeron a perda de 143.000 millóns de euros, equivalente ao orzamento operativo da UE. Cada persoa na UE xera de media 173 quilos de residuos alimentarios ao ano, máis do dobre do seu propio peso.

Tan só en España desperdícianse 7.700 millóns de quilos de comida. Os residuos de envases plásticos alcanzan unha media de 30 Kg. por persoa ao ano, dos cales un 70% acabarán abandonados, verteduras ou incinerados.

Segundo o PNUMA os custos ambientais dos plásticos supoñen 15.000 millóns de euros a nivel mundial.

As causas do malgasto de alimentos e do envasado plástico son complexas; dándose en toda a cadea alimentaria, desde a produción ata o consumo. O noso informe pon de manifesto os impactos, responsabilidades e posibilidades de mellora de cada un dos sectores implicados, buscando a redución conxunta tanto do malgasto alimentario como dos residuos de envases plásticos.

No informe tamén se pon de manifesto o descoñecemento sobre as implicacións das posibles migracións químicas entre os envases de plástico e os alimentos. É necesario centrar a investigación neste aspecto, para previr e evitar afeccións á saúde.

Unha das razóns que se esgrimen para xustificar o uso masivo de envases de plástico é a súa capacidade para conservar alimentos, con todo, na última década, na que o envasado incrementou o seu volume en gran medida, tamén o fixo o malgasto alimentario. O informe analiza as causas en orixe de ambos os fluxos de residuos, presenta cambios do modelo e solucións que reducirían as dúas tipoloxías de refugallos. Consideramos pouco razoable xustificar o incremento dun fluxo de residuos, envases de plástico, a cambio da redución doutro, alimentos, máis aínda cando esa redución non se produce.

Algunhas das causas que se puideron observar do malgasto alimentario, causado polo envasado, son os requirimentos de calibre por tamaños de envases, que fan que se eliminen produtos comestibles na produción, ou os muti- packs. Estes últimos obrigan a comprar unha cantidade de produto que pode ser superior á que realmente se necesita e, por tanto, inducir ao malgasto, ademais de xerar unha cantidade elevada de residuos de envases plásticos.

A globalización do mercado da alimentación e a especulación provoca a sobreprodución de alimentos e a desvalorización do seu prezo, o que ocasiona un incremento de residuos alimentarios. Este sistema é unha das causas principais da fame e a desnutrición. A situación é paradoxal: mentres se desperdician preto de 88.000 millóns de quilos de alimentos tan só na UE, máis de mil millóns de persoas teñen problemas para acceder a unha alimentación suficiente.

As experiencias existentes de cadeas curtas de distribución, tendas a granel, distribución de comida a domicilio con envases reutilizables, etc., unha información maior sobre a conservación de alimentos á cidadanía e as alternativas baseadas na soberanía alimentaria demostran como as solucións deben incidir na raíz do problema e asociarse a un cambio de modelo na cadea alimentaria actual.