Unha semana despois, o Ministerio de Sanidade aínda non publicou a alerta sobre os ovos con salmonela

Euskadi segue ocultando de onde proceden, polo que os consumidores non poden identificalos. Limitouse a indicar que son de Segovia, sementando a sospeita sobre todas as granxas avícolas da provincia.
Publicado por o día 07/10/2019 na sección de Alimentación,FACUA,Social

Unha semana despois, o Ministerio de Sanidade aínda non publicou a alerta sobre os ovos con salmonela

FACUA-Consumidores en Acción denuncia que unha semana despois, a Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aesan) aínda non publicou na súa web información algunha sobre a alerta por huelvos con salmonela emitida polo Gobierno Vasco. Pola súa banda, o Departamento de Saúde do Executivo autonómico segue ocultando de onde proceden, polo que nin os consumidores nin os comerciantes ou hostaleiros que os adquirisen poden identificalos.

A asociación considera irresponsable a falta de transparencia do Goberno vasco, que só contribúe a aumentar o risco para os consumidores, e critica a lentitude do organismo do Ministerio de Sanidade, Consumo e Benestar Social en dar a coñecer o caso. FACUA lembra que cando estalou o caso Magrudis, a Aesan tardou catro días en informar na súa web sobre a alerta por Listeria desde que a Junta de Andalucía facilitoulla.

Euskadi oculta a información

O pasado martes 1 de outubro, a autoridade sanitaria de Euskadi deu a coñecer aos medios de comunicación que había reitrado 1.125 ducias de ovos tras un brote de salmonelosis na comunidade do que se rexistraron 40 intoxicados, algúns dos cales tiveron que ser hospitalizados. 37 dos afectados consumiron os ovos nun local hostaleiro de Galdakao e outros tres noutro de Portugalete. Con todo, o Departamento de Saúde non quixo facer público a orixe dos produtos contaminados, dos que dixo que informara a Aesan a través do Sistema Coordinado de Intercambio Rápido de Información (Sciri) da Rede de Alerta Alimentaria.
O 2 de outubro, FACUA requiriu información á autoridade sanitaria autonómica e na súa resposta, só aclarou que “a investigación levada a cabo polas unidades de Epidemiología e Saúde Alimentaria da Dirección de Saúde Pública do Gobierno Vasco parece indicar que os ovos retirados teñen a súa orixe nunha granxa situada fose de Euskadi. Xa se realizou a comunicación oportuna á Rede estatal de Alerta Alimentaria, competente na materia”.
Tras recibir esta comunicación, FACUA volveu poñer en contacto co Goberno vasco o mesmo día para insistir na necesidade de coñecer toda a información dispoñible para dala a coñecer aos consumidores, sen recibir resposta. Por terceira vez, a mañá do xoves 3 de outubro, a asociación dirixiu ao Departamento de Saúde, esta vez por vía telefónica. A data de hoxe, segue sen resposta.
O 3 de outubro, a directora xeral da Fundación para a Seguridade Alimentaria de Euskadi, Arantza Madariaga, informou á prensa de que os ovos afectados proveñen de “unha granxa de Segovia”, que non identificou, sementando con iso a sospeita sobre todas as granxas avícolas desa provincia.
De igual forma, Madariaga só mencionou que os ovos retirados foron embalados e distribuídos por empresas vascas, sen aclarar, unha vez máis, cales son ditas empresas nin os establecementos que os recibiron.

Máis de 3 anos sen actualizar a web de alertas alimentarias

Nin a web da Aesan nin a do Departamento de Saúde de Euskadi informan desta alerta alimentaria. Segundo pódese comprobar na súa páxina na internet, esta área da Administración vasca non actualiza a súa sección dedicada a comunicar alertas alimentarias desde fai máis de tres anos. A última publicada ten data de maio de 2016.

A web nin sequera informa de ningunha das tres alertas emitidas polas propias autoridades sanitarias de Euskadi desde 2016 e que si recolle a Aesan. Trátase dun comunicado de febreiro de 2019 sobre unha infección leve por enterotoxina estafilocócica provocada por consumo dun queixo de ovella e a retirada doutro produto da mesma empresa por detectar Listeria, unha alerta sobre alérxenos non declarados na etiquetaxe dunha ensalada de cangrexo (abril de 2019) e outra sobre a presenza de ovo non declarado en delicias de cangrexo (abril de 2019).