O IV Foro de Agroecoloxía denuncia a fraude das políticas contra o cambio climático e aposta por unha agricultura ecolóxica, apoderada e resiliente

O IV Foro Labrego de Agroecolox√≠a celebrou hoxe, 16 de novembro, a s√ļa primeira xornada centrado en analizar a interrelaci√≥n entre a agricultura e o cambio clim√°tico e as respostas que se est√°n a dese√Īar e po√Īer en pr√°ctica tanto dende os poderes p√ļblicos como dende as propias labregas e labregos.
Publicado por o d√≠a 16/11/2019 na sección de Sindicato Labrego Galego,Sindicatos

O IV Foro de Agroecoloxía denuncia a fraude das políticas contra o cambio climático e aposta por unha agricultura ecolóxica, apoderada e resiliente

O IV Foro Labrego de Agroecolox√≠a celebrou hoxe, 16 de novembro, a s√ļa primeira xornada centrado en analizar a interrelaci√≥n entre a agricultura e o cambio clim√°tico e as respostas que se est√°n a dese√Īar e po√Īer en pr√°ctica tanto dende os poderes p√ļblicos como dende as propias labregas e labregos.

A encargada de inaugurar o Foro foi a secretaria xeral do Sindicato Labrego Galego,¬†Isabel Vilalba Seivane, que abriu a palestra ‚ÄúComo afecta o cambio clim√°tico √°s produci√≥ns labregas?‚ÄĚ. Vilalba afirmou que nos atopamos nunha encrucillada na que, diante da crise de emerxencia clim√°tica debemos considerar como imos abordala: continuando co actual sistema fascista e depredador de recursos que est√° a condenar √° maior parte da humanidade a unha situaci√≥n de pobreza extrema; ou mudando cara a un sistema baseado na xustiza social e no respecto polo equilibrio medioambiental do planeta. A secretaria xeral do SLG amosouse desconfiada diante das soluci√≥ns que se est√°n a propor como a captura de carbono en sumidoiros que poder√≠a facer perigar a pouca terra agraria que queda en Galiza por fomentar o cultivo de eucaliptos, ou a denominada ‚Äúagricultura climaticamente intelixente‚ÄĚ, que se basea na venda de insumos e paquetes tecnol√≥xicos por parte da industria que nos far√°n a√≠nda m√°is dependentes na produci√≥n de alimentos. Fronte a isto, Vilalba avogou pola agroecolox√≠a, xa que, segundo estudos facilitados por¬†[email protected]¬†da Terra a√≠nda in√©ditos, a agricultura ecol√≥xica consume un 50% menos de enerx√≠a c√° convencional e entre un 46 e un 66% menos de emisi√≥ns de gases con efecto invernadoiro

Pola s√ļa banda,¬†Pablo Meira, do Grupo SEPA da Universidade de Santiago de Compostela, analizou a trav√©s de varios estudos na √ļltima d√©cada cal √© a percepci√≥n da xente respecto do cambio clim√°tico. Datos como os do CIS de 2018, no que o clima nin sequera aparece entre as m√°ximas preocupaci√≥ns das persoas que viven no Reino de Espa√Īa, e no que s√≥ o 1’4% cita os problemas medioambientais ou o 0’1% a agricultura, invitan ao pesimismo de que sexamos quen de afrontar coa suficiente forza e convencemento as soluci√≥ns √° emerxencia clim√°tica.

De igual maneira, tampouco foron optimistas os datos achegados por¬†Xos√© Veiras, experto en cambio clim√°tico que, entre varios, expuxo os datos dun estudo de Meteogalicia que realizou unha proxecci√≥n comparando o clima do per√≠odo 1971-2000 co de 2061-2090. Este informe conclu√≠a que subir√° entre 3 e 4¬ļ m√°is de temperatura e que se reducir√° a pluviometr√≠a un 35% nas √©pocas estivais. A situaci√≥n cr√≠tica que se aveci√Īa reco√Ī√©cese na propia Estratexia de Cambio Clim√°tico da Xunta, que admite que “pode chegar a desestabilizar os sectores agrogandeiros e forestal galegos”.

Recuperar os saberes tradicionais e melloralos coa experiencia e co√Īecementos do s√©culo XXI

A segunda palestra do IV Foro contou coa participaci√≥n de¬†Bel√©n Fervenza¬†(respons√°bel da Direcci√≥n de Horta do SLG e membro da Rede Galega de Sementes),¬†Alejandra Gonz√°lez¬†(enxe√Īeira agr√≥noma especialista en agricultura rexenerativa) e¬†Santi Rodr√≠guez Cid¬†(labrego) para falar, respectivamente, do valor das sementes, da agricultura rexenerativa e da tracci√≥n animal no actual contexto.
Un denominador com√ļn nas s√ļas intervenci√≥ns foi a necesidade de recuperar e conservar os co√Īecementos tradicionais en cuesti√≥ns como as sementes, a fertilidade dos solos agrarios ou o apoio e mesmo substituci√≥n dos motores mec√°nicos pola forza animal; pero enriquecidos polos avances cient√≠ficos e polo propio co√Īecemento e experiencia persoais nun escenario sempre cambiante.
Porque fronte ao que se est√° dando en chamar agricultura climaticamente intelixente, que non deixa de ser un novo paquete de insumos co que nos queren manter atados e atadas √°s industrias; c√≥mpre apoderarse para facermos nosa, de todos e de todas, a produci√≥n sostible de alimentos e todos os co√Īecementos e saberes ligados a ela.

Un bo exemplo práctico de que isto é posible deuno Antonio Carral, labrego que rexenta a Gandería O Alle (Lalín) e que, despois de evolucionar dende a gandería convencional á ecolóxica, agora aposta pola agricultura rexenerativa, respectando os ritmos e necesidades vitais do gando e considerando o solo coma un ser vivo que tamén debe ser coidado, e conseguindo resultados como un aumento no 50% na produción de herba, unha mellora do 80% na reprodución ou deixar de depender totalmente de insumos externos á granxa.

A raíz do fracaso das políticas contra o cambio climático

Xa pola tarde,¬†Lidia Senra¬†(ex-eurodeputada e labrega),¬†Javier Alonso¬†(respons√°bel de Medio Ambiente e Cambio Clim√°tico da Coordinadora de Organizaci√≥ns Agrarias e Gandeiras-COAG) e¬†Bego√Īa de Bernardo¬†(presidenta de V√©spera de Nada) analizaron as pol√≠ticas de loita contra o cambio clim√°tico que se est√°n a desenvolver nos √°mbitos europeo, espa√Īol e galego. Unha frase de Jorge Riechmann, citado por Bego√Īa de Bernardo, resume a idea xeral que transmitiron: ‚ÄúO s√≠ntoma √© o cambio clim√°tico. A enfermidade ch√°mase capitalismo‚ÄĚ. E √© que todas as pol√≠ticas que se est√°n a dese√Īar son s√≥ medidas cosm√©ticas que non abordan a clave do problema: un sistema econ√≥mico que depreda recursos e queima combustibles f√≥siles coma se non houbese ma√Ī√°, que s√≥ ten como obxectivo seguir medrando e que sustenta o benestar dunha minor√≠a de pa√≠ses en base ao empobrecemento da maior parte do planeta.

No eido agrario, Senra preguntouse porque a Uni√≥n Europea non menciona medidas que reducir√≠an drasticamente a emisi√≥n de gases con efecto invernadoiro, como reducir o comercio internacional ou apostar por sistemas agroalimentarios sostibles. Pola contra, cada vez se est√°n a asinar m√°is e m√°is tratados de libre comercio para transportar alimentos a miles de quil√≥metros cando se poder√≠an producir perfectamente a escala local. Neste senso, Lidia Senra citou estudos que estiman en que o sistema agroalimentario vixente, inclu√≠ndo inputs como transporte ou produci√≥n, √© o respons√°bel do 50% das emisi√≥ns de gases con efecto invernadoiro. A ex-eurodeputada subli√Īou a necesidade de que este debate se dea dentro da esquerda para que se vaia asumindo que a √ļnica soluci√≥n efectiva debe pasar por un cambio no modelo de produci√≥n e de consumo dominante e por unha transici√≥n seria cara √° agroecolox√≠a.

Comentar noticia

Your email address will not be published.